Smakosze.pl
Fasolka szparagowa smaczna jak nigdy

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności

Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej?

28 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita fasolka szparagowa jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Przeważnie przygotowuje się ją z dodatkiem zasmażanej bułki tartej. Okazuje się, że znacznie lepiej sprawdzą się płatki owsiane. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Fasolka szparagowa dla wielu osób jest jednym z niepowtarzalnych smaków wiosny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać ją nieustannie. Dziś sięgniemy po fasolkę szparagową, która wprawia kubki smakowe w stan ekstazy.

Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna i zdrowa

Kultowa fasolka szparagowa zazwyczaj serwowana jest z dodatkiem zasmażanej bułki tartej. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ten wyborny specjał. Podobną recepturę można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności, z którego pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Bez wątpienia fasolka szparagowa z zasmażaną bułką tartą potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niestety, dodatek nie należy do najzdrowszych. W związku z tym warto postawić na inne urozmaicenie, które smakuje fantastycznie, a jednocześnie nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu.

Mało kto spodziewałby się, że fasolka szparagowa doskonale komponuje się z płatkami owsianymi. Oczywiście wcześniej należy je odpowiednio przygotować i połączyć z kilkoma składnikami. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 250 g zmielonych płatków owsianych

  • 45 g nieaktywnych płatków drożdżowych

  • 45 ml oleju kokosowego

  • sól i pieprz

(Canva / Mythja)

Zdrowsza wersja zasmażki jest prosta w przygotowaniu

Na początku płatki owsiane mieszamy z drożdżowymi. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie doprawiamy je wedle własnego uznania. Fasolka szparagowa z takim dodatkiem bez wątpienia będzie o wiele zdrowszym dodatkiem.

Oczywiście zasmażka w tym niecodziennym wydaniu dobrze się sprawdzi również do innych potraw. Mowa, chociażby o uwielbianym kalafiorze, czy brokułach. Nie zaszkodzi także wykorzystać jej jako panierkę do kotletów. Możliwości jest wiele.

Z czym jeszcze dobrze smakuje fasolka szparagowa?

Jeśli chcemy, aby fasolka szparagowa jeszcze bardziej wyszła nam na zdrowie, wówczas warto sięgnąć po mieszankę czosnku i oliwy. Efekt z pewnością zadowoli nawet tych smakoszy, którzy cechują się wybrednym podniebieniem.

Oliwę możemy także połączyć z wędzoną papryką i drobno posiekaną cebulą. Taki dodatek do fasolki szparagowej nada jej wyjątkowych nut smakowym, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jednak to nie koniec propozycji.

Godne uwagi są również prażone ziarna sezamu i siemienia lnianego. Dostarczają one sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Fasolka szparagowa ma wiele zastosowań w kulinariach. Jednym z nich jest jej marynowana odsłona.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ErVegan; ABC Zdrowie; Life Managerka

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >