Smakosze.pl
Fasolka szparagowa smaczna jak nigdy

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności

Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej?

28 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita fasolka szparagowa jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Przeważnie przygotowuje się ją z dodatkiem zasmażanej bułki tartej. Okazuje się, że znacznie lepiej sprawdzą się płatki owsiane. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Fasolka szparagowa dla wielu osób jest jednym z niepowtarzalnych smaków wiosny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać ją nieustannie. Dziś sięgniemy po fasolkę szparagową, która wprawia kubki smakowe w stan ekstazy.

Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna i zdrowa

Kultowa fasolka szparagowa zazwyczaj serwowana jest z dodatkiem zasmażanej bułki tartej. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ten wyborny specjał. Podobną recepturę można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności, z którego pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Bez wątpienia fasolka szparagowa z zasmażaną bułką tartą potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niestety, dodatek nie należy do najzdrowszych. W związku z tym warto postawić na inne urozmaicenie, które smakuje fantastycznie, a jednocześnie nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu.

Mało kto spodziewałby się, że fasolka szparagowa doskonale komponuje się z płatkami owsianymi. Oczywiście wcześniej należy je odpowiednio przygotować i połączyć z kilkoma składnikami. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 250 g zmielonych płatków owsianych

  • 45 g nieaktywnych płatków drożdżowych

  • 45 ml oleju kokosowego

  • sól i pieprz

(Canva / Mythja)

Zdrowsza wersja zasmażki jest prosta w przygotowaniu

Na początku płatki owsiane mieszamy z drożdżowymi. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie doprawiamy je wedle własnego uznania. Fasolka szparagowa z takim dodatkiem bez wątpienia będzie o wiele zdrowszym dodatkiem.

Oczywiście zasmażka w tym niecodziennym wydaniu dobrze się sprawdzi również do innych potraw. Mowa, chociażby o uwielbianym kalafiorze, czy brokułach. Nie zaszkodzi także wykorzystać jej jako panierkę do kotletów. Możliwości jest wiele.

Z czym jeszcze dobrze smakuje fasolka szparagowa?

Jeśli chcemy, aby fasolka szparagowa jeszcze bardziej wyszła nam na zdrowie, wówczas warto sięgnąć po mieszankę czosnku i oliwy. Efekt z pewnością zadowoli nawet tych smakoszy, którzy cechują się wybrednym podniebieniem.

Oliwę możemy także połączyć z wędzoną papryką i drobno posiekaną cebulą. Taki dodatek do fasolki szparagowej nada jej wyjątkowych nut smakowym, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jednak to nie koniec propozycji.

Godne uwagi są również prażone ziarna sezamu i siemienia lnianego. Dostarczają one sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Fasolka szparagowa ma wiele zastosowań w kulinariach. Jednym z nich jest jej marynowana odsłona.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ErVegan; ABC Zdrowie; Life Managerka

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >