Jak długo należy smażyć kotlety mielone, żeby nie wyszły surowe?
Kotlety mielone są nie lada pokusą dla wielu smakoszy. Niemal każdy zajada je z miłą chęcią i ciężko natknąć się na osoby, które wzgardziłyby tym specjałem. Rzecz jasna kluczem do sukcesu jest odpowiednie usmażenie kotletów mielonych.
Ile powinny się smażyć kotlety mielone?
Kotlety mielone wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Jakuba Kuronia na ten mięsny rarytas. Dziś nasza uwaga skupi się na kwestii smażenia kotletów mielonych. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak sprostać temu zadaniu.
Nie da się ukryć, że kotlety mielone uchodzą za danie proste w przygotowaniu. W istocie można zrobić je bez większych problemów. Jednak jeśli marzą nam się idealne kotlety mielone soczyste i dobrze wysmażone w środku, musimy pamiętać o kilku istotnych zasadach.
Kotlety mielone wyjdą perfekcyjnie wówczas, gdy przeznaczymy na smażenie od 15 do 20 minut. Dla wielu smakoszy może wydawać się to zbędnym marnowaniem czasu. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że kulinaria nie lubią pośpiechu i jeśli nasze danie ma wyjść idealnie, to warto poświęcić mu trochę więcej czasu.
Idealne kotlety mielone w trzech etapach
Nasze kotlety mielone zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, jeśli usmażymy je z zachowaniem należytej staranności. Proces ten można podzielić na kilka etapów. Na początku uformowane kotlety mielone umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu.
(Canva / iskrinka74)
W pierwszym etapie kotlety mielone smażymy z obu stron na średnim ogniu. Powinny się lekko zarumienić. Kiedy już to nastąpi, możemy przejść do drugiego z etapów smażenia. Polega on na zwiększeniu ognia i podgrzewaniu mięsnych frykasów przez 2 minuty z każdej ze stron.
Ostatni etap polega na zmniejszeniu mocy palnika o połowę. Wówczas smakołyki smażymy po 5 minut na każdą stroną. Dzięki temu zabiegowi będą one dobrze ścięte w środku. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, warto na chwilę przed zakończeniem smażenia zwiększyć ogień do maksimum.
O czym jeszcze pamiętać przygotowując kotlety mielone?
Odpowiednie usmażenie kotletów mielonych jest jednym z gwarantów kulinarnego sukcesu. Jednak nie oznacza to, że inne detale nie są istotne. Kotlety mielone nie powinny być zbyt ciasno umieszczone na patelni. Jeśli zajdzie taka potrzeba, lepiej smażyć je partiami.
Oczywiście nie można zapomnieć o użyciu odpowiedniego tłuszczu. Powinniśmy dobierać taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdza się masło klarowane, smalec lub olej słonecznikowy. Jakiś czas temu poruszaliśmy tę kwestię w jednym z wcześniejszych artykułów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy