Smakosze.pl
Pierogi

canva.com/Markit

Niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi

27 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi, które nie rozrywa się podczas gotowania i ma wspaniały smak? Poniżej prezentujemy recepturę na ciasto sprzed ponad 100 lat, która bije na głowę wszystkie współczesne. Próbując ich od razu zauważysz pozytywną różnicę.

Doskonałej jakości ciasto na pierogi nie jest wcale tak proste w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Odpowiednio dobrane składniki, które same w sobie są świetnej jakości, to klucz do uzyskania należytej konsystencji i wytrzymałości. 

Największym sprawdzianem ciasta do pierogów jest ich gotowanie. W trakcie pływania we wrzątku ciasto poddawane jest różnym siłom, którym musi sprostać. Jeśli w tym momencie nie pęknie i nie uroni cennego farszu, można poczuć dumę i satysfakcję. 

Ciasto na pierogi z 1920 roku

Przepisów na ciasto do pierogów jest mnogość i czasem można mieć problem z wyborem. Każdy domowy kucharz przyrządza je odrobinę inaczej, korzystając z rad swoich babć czy mamy. Historyczna receptura należy do grona najlepszych ciast, o czym można się przekonać, wykonując je.

Co więcej, wykonanie tego ciasta jest swojego rodzaju kapsułą czasu, która może dać małe pojęcie o odżywianiu ludzi sprzed wieku. Jeśli więc jesteś ciekaw co jedli Polacy 100 lat temu i chcesz zachwycić swoich domowników czymś pysznym, sprawdź jak je zrobić poniżej.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście  wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną. 

Źródło: Vaskin21, Getty Images Pro

Przepis na ciasto do pierogów sprzed 100 lat

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 280 ml ciepłej wody

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wodę o temperaturze pokojowej, sól oraz wodę. Gdy sól całkowicie się rozpuści, wlej wodę do miski z przesianą mąką i zacznij mieszać za pomocą drewnianej łyżki.

[EMBED-19]

Początkowo ciasto nie będzie stawiało oporu, lecz gdy mieszanie narzędziem będzie zbyt trudne, wykorzystaj swoje dłonie. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez 15 minut. Podziel je na 4 części, co uchroni resztę ciasta przed wysuszeniem w czasie rozwałkowywania. 

Rozwałkuj ciasto, wytnij okręgi szklanką i połóż na nich swój ulubiony farsz. Zlep pierogi i wrzucaj je do wrzącej, osolonej wody. Po 4 minutach od wypłynięcia są gotowe do jedzenia. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Czytaj więcej >