Smakosze.pl
Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

Canva Pro (s847, Getty Images)

Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

28 Maja 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Ogórki małosolne to jeden z przysmaków wakacyjnych, którym ciężko się oprzeć. Trudność sprawia jednak czasem ich kiszenie. Wystarczy jednak zastosować trik z chlebem, a ogórki na pewno wyjdą perfekcyjnie i będą przyjemnie chrupiące.

Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.

Cym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?

Zasadniczo proces tworzenia ogórków kiszonych i małosolnych przebiega w ten sam sposób. Jednak ogórki małosolne są gotowe już po dwóch, trzech dniach. Trzymane w marynacie dłużej, po kilkunastu dniach przeistaczają się w ogórki kiszone.

Różnic jest jednak więcej, dotyczą one składników. Ogórki małosolne potrzebują ich mniej, wystarczą chrzan, sól, koper i czosnek. Natomiast do procesu dłuższego kiszenia niezbędne są oprócz tego liście laurowe oraz gorczyca.

Pozytywną cechą jednej i drugiej odmiany jest niska kaloryczność. W związku z powyższym produkt jest zalecany dla osób dbających o dietę.

Dlaczego do słoika z ogórkami małosolnymi warto dodać kromkę chleba?

Proces przygotowania też przebiega nieco inaczej. Dno słoika pod kiszenie ogórków wykłada się dodatkami: czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi – a nie kładzie się ogórki. Jeśli chodzi natomiast o ogórki małosolne, to dodatków nie wkłada się na dno, tylko wciska między ogórki.

Do słoika z ogórkami małosolnymi warto włożyć pajdę lub kromkę chleba. Jest ona potrzebna do szybszego wytworzenia kwasu. Jej dodanie znacznie skróci cały proces i ogórki będą szybciej gotowe.

Pixabay/ Devanath

Jak przygotować ogórki małosolne?

Ogórki małosolne

  • ogórki

  • 3 ząbki czosnku

  • ziele angielskie

  • gałązka kopru z nasionami

  • ok. 5-7 cm korzenia chrzanu

zalewa do ogórków małosolnych:

  • na 1 litr wody – 3 dag soli

  • kromka razowego chleba

[EMBED-19]

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć je pionowo, najlepiej jak najciaśniej. Dodać chrzan podzielony wzdłuż korzenia na 2-3 części. Dzięki temu górki staną się jędrne i nie zmiękną. Na koniec przyprawić czosnkiem, koprem oraz zielem angielskim.

W międzyczasie zagotować wodę z solą i zalać nią ogórki. Przed zakręceniem słoika należy na górze umieścić skórkę albo piętkę chleba razowego. Następnie zakręcić słoik i odstawić na ok. 3 ni. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kobieta Onet, Dwie Chochelki

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >