Smakosze.pl

Canva Pro (s847, Getty Images)

Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.

Cym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?

Zasadniczo proces tworzenia ogórków kiszonych i małosolnych przebiega w ten sam sposób. Jednak ogórki małosolne są gotowe już po dwóch, trzech dniach. Trzymane w marynacie dłużej, po kilkunastu dniach przeistaczają się w ogórki kiszone.

Różnic jest jednak więcej, dotyczą one składników. Ogórki małosolne potrzebują ich mniej, wystarczą chrzan, sól, koper i czosnek. Natomiast do procesu dłuższego kiszenia niezbędne są oprócz tego liście laurowe oraz gorczyca.

Pozytywną cechą jednej i drugiej odmiany jest niska kaloryczność. W związku z powyższym produkt jest zalecany dla osób dbających o dietę.

Dlaczego do słoika z ogórkami małosolnymi warto dodać kromkę chleba?

Proces przygotowania też przebiega nieco inaczej. Dno słoika pod kiszenie ogórków wykłada się dodatkami: czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi – a nie kładzie się ogórki. Jeśli chodzi natomiast o ogórki małosolne, to dodatków nie wkłada się na dno, tylko wciska między ogórki.

Do słoika z ogórkami małosolnymi warto włożyć pajdę lub kromkę chleba. Jest ona potrzebna do szybszego wytworzenia kwasu. Jej dodanie znacznie skróci cały proces i ogórki będą szybciej gotowe.

Pixabay/ Devanath

Jak przygotować ogórki małosolne?

Ogórki małosolne

  • ogórki

  • 3 ząbki czosnku

  • ziele angielskie

  • gałązka kopru z nasionami

  • ok. 5-7 cm korzenia chrzanu

zalewa do ogórków małosolnych:

  • na 1 litr wody – 3 dag soli

  • kromka razowego chleba

[EMBED-19]

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć je pionowo, najlepiej jak najciaśniej. Dodać chrzan podzielony wzdłuż korzenia na 2-3 części. Dzięki temu górki staną się jędrne i nie zmiękną. Na koniec przyprawić czosnkiem, koprem oraz zielem angielskim.

W międzyczasie zagotować wodę z solą i zalać nią ogórki. Przed zakręceniem słoika należy na górze umieścić skórkę albo piętkę chleba razowego. Następnie zakręcić słoik i odstawić na ok. 3 ni. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kobieta Onet, Dwie Chochelki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Czym się różni żurek od białego barszczu? 1 detal jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Porady

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Czytaj więcej >

Porady

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Czytaj więcej >

Porady

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]