Smakosze.pl Produkty O ile podrożały składniki na rosół?
canva/MarianVejcik, Getty Images Pro

O ile podrożały składniki na rosół?

17 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przyzwyczailiśmy się, że rosół jemy praktycznie co tydzień, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, smaczny, odżywczy i stosunkowo tani. Niestety ceny składników potrzebnych do ugotowania tej zupy stale rosną, co może zmniejszyć popularność dania. Średnio, porównując do sytuacji sprzed roku, na warzywa, czy mięso należy obecnie przeznaczyć około 4,5 zł więcej. Największym podwyżkom uległy warzywa.

Rosół jawi się jako prosty i skuteczny sposób na wyżywienie całej rodziny. Długie gotowanie produktów wyciąga z nich wartości odżywcze oraz smak do wywaru, a brak konieczności ciągłego doglądania zupy jest kolejnym atutem.

Niestety, jeśli przyzwyczaiłeś się, że zakupy potrzebne do tej zupy zawsze były tanie, możesz się nieprzyjemnie zaskoczyć. Portal Business Insider sporządził roczne zestawienie cen, które jasno pokazuje, że musimy wydawać coraz więcej pieniędzy.

Największe podwyżki cen dotyczą warzyw

Mogłoby się wydawać, że to mięso, jako jeden z najdroższych składników rosołu, powinno drożeć najbardziej. Okazuje się jednak, że warzywa wrzucane do wywaru są sprzedawane po o wiele wyższych cenach niż przed rokiem.

Kilogram pietruszki w ubiegłym roku kosztował 3,54 zł - dzisiaj za taką samą ilość tego warzywa trzeba zapłacić już 6,71 zł, co oznacza, że pietruszka zdrożała aż o 89 procent. Więcej trzeba również zapłacić za kapustę (podwyżka z 1,05 zł do 1,83 zł za kilogram) oraz ziemniaki (cena wzrosła z 0,93 zł do 1,22 zł za kilogram).

- Jeśli chodzi o ziemniaki, w ubiegłym roku mieliśmy bardzo niski poziom cen, z uwagi na wysoką podaż. W 2020 r. zbiory wzrosły o 40 proc., a spadł popyt w gastronomii, który przełożył się na znaczący spadek popytu na frytki. Na ten rok GUS prognozował 10-proc. spadek podaży, a jednocześnie otworzyła się branża horeca. To wszystko przekłada się na rosnące ceny w sklepach - wyjaśnił dla Business Insider Polska Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego PKO BP.

Więcej zapłacimy również za kurczaka

Kilogram kurczaka kosztował przed rokiem około 7,30 zł, a dzisiaj ceny wynoszą już 8,49 zł. Wpływ na to ma odbudowywanie się cen po pandemii, zwiększony popyt na drób z powodu otwarcia się hoteli i restauracji, a także rosnące koszty produkcji.

Jeśli z kolei preferuje się rosół na mieszance mięs, zaoszczędzić względem minionego roku można na wieprzowinie. Kilogram schabu kosztował wtedy 12,57 zł, a teraz cena wynosi 11,98 zł.

Jak prognozuje Dziwulski, w drugiej połowie przyszłego roku możemy spodziewać się dalszych podwyżek cen. Ekspert tłumaczy, że wynika to z rosnącej płacy minimalnej, wzrostu wynagrodzeń, rosnących cen surowców i nawozów.

Po więcej przepisów na wyśmienite dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej sposób na pyszną zupę pieczarkową , a także pikantny rosół z przepisu Ewy Wachowicz,

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: businessinsider.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy