Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pieczarkowa z makaronem - prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2021 01:00

Zupa pieczarkowa z makaronem - prosty przepis

Zupa pieczarkowa z makaronem - prosty przepis
canva/arfo

Zupa pieczarkowa z makaronem jest pożywną, smaczną i mocno rozgrzewającą zupą, idealną na jesienny obiad. Mocny wywar z pieczarek z warzywami, koperkiem i kluseczkami skradnie serca wszystkim smakoszom, a jego przygotowanie zajmie Ci godzinę. Poznaj prosty i szybki przepis na zupę pieczarkową z makaronem.

Pieczarki są bardzo uniwersalnymi grzybami hodowlanymi, które dostaniemy przez cały rok. Są tanimi i zdrowymi grzybami zawierającymi witaminy z gruby B oraz przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym i opóźniającym procesy starzenia. Pieczarki są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego możemy je jeść, kiedy tylko mamy na nie ochotę.

Zupa pieczarkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem makaronu i koperku jest bardzo smaczną, aromatyczną i sycącą zupą. Zupę przygotowuję zawsze wtedy, kiedy chcę zrobić naprawdę szybki i lekki obiad lub kolację na ciepło. Do przygotowania zupy wykorzystuję głównie makaron do rosołu lub małe kluseczki typu muszelki.

Z pieczarek możesz przygotować również pyszny krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem pieczarkową.

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem

Składniki na 4 porcje:

  • 100-150 g makaronu

  • 400 g pieczarek

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • koperek

  • czerwona cebula

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak przygotować zupę pieczarkową z makaronem?

Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę, umyj i pokrój pieczarki. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj seler, marchewki i pietruszkę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj i ponownie smaż, aż pieczarki puszczą sok i się skurczą.

Do garnka wlej 1 l wody, przełóż wszystkie warzywa i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, następnie dopraw bulion do smaku solą, pieprzem, wlej szklankę wody i dodaj makaron. Zupę gotuj kolejne 10 minut, aż makaron będzie miękki, całość oprósz posiekanym koperkiem.

Smacznego.