O te jagodowe babeczki błaga cała rodzina. Jagodzianki mogą się schować
Ruszył sezon na jagody, a to oznacza, że te pyszne i zdrowe owoce użyjemy do wielu wypieków. Zwykle wszyscy zajadają się jagodziankami, ale u mnie w domu prawdziwym rarytasem są jagodowe babeczki. Przepis jest prosty, dlatego polecam go każdemu łasuchowi.
Babeczki z jagodami lepsze od jagodzianek
Już można kupić jagody , a także samodzielnie zebrać je w lasach. Te pyszne owoce o niebiesko-granatowym kolorze są nie tylko pełne smaku, ale też znakomicie wpływają na nasze zdrowie . Jedzenie jagód poprawia pracę układu trawiennego, zmniejsza stężenie cukru we krwi i korzystnie wpływa na narząd wzroku.
Zwykle chętnie sięgamy po jagodzianki wypełnione po brzegi tymi wartościowymi owocami. Jednak moja rodzina woli inne wypieki z jagodami. Wszystko przez jagodowe babeczki, które piekę. Pełne są tych smacznych owoców, a do tego puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Małe Cukierenka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec jagodowe babeczki?
Składniki:
- 350 g jagód
- 1 jajko
- 130 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- starta skórka z ½ cytryny
- 130 g cukru
- 270 g maki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Przygotowanie jagodowych babeczek zacznij od wyłożenia blachy na babeczki papierowymi foremkami. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek . Teraz do miski wlej olej, mleko, wbij jajko i dodaj aromat waniliowy. Dołóż też startą skórkę z cytryny i wsyp cukier. Wszystkie składniki wymieszaj do ich połączenia się.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj łyżką. Mąkę przesiej do składników w drugiej misce i wymieszaj łyżką. Powinno powstać jednolite ciasto. Teraz dołóż do niego jagody i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek, powinno być go dużo w każdej foremce.
Babeczki jagodowe najlepsze na letni deser
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy włączonej funkcji góra-dół na 25 minut. Ciasto powinno się piec na najniższym poziomie piekarnika . Po upieczeniu babaczki jagodowe zostaw 10 minut do ostygnięcia. Możesz udekorować je bitą śmietaną lub podawać je w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez takiego dodatku.
Babeczki jagodowe wychodzą puszyste i wilgotne. Mają oczywiście smak jagód , ale też wyczuwa się w nich nutę waniliowo-cytrynową. Takie deser to prawdziwe niebo w gębie. Przekonaj się o tym i wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczne śniadanie z bagietki i kiełbasek . Podawaliśmy przepis na kolację z ciasta francuskiego, sera i pomidorów.
Źródło: YouTube/malacukierenka
Zdjęcia: screen YouTube/malacukierenka