Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pomidory i razem z serem kładę je na cieście francuskim. Ostatnio to moja ulubiona kolacja
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.06.2024 20:11

Kroję pomidory i razem z serem kładę je na cieście francuskim. Ostatnio to moja ulubiona kolacja

kolacja
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Zastanawiasz się co zrobić na kolację? Weź ciasto francuskie, ser i pomidory. W kilka chwil zrobisz danie, które stanie się twoim ulubionym. Taką kolację zjesz z prawdziwą przyjemnością. 

Kolacja, czyli smacznie i prosto

Jeśli znudziły ci się kanapki na kolację, to pora poznać nowy przepis. Dzięki niemu zrobisz danie, że palce lizać. Jest nie tylko pyszne, ale też banalnie proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ciasto francuskie, ser mozzarella i pomidory.

Przyda się też piekarnik, który smakowicie zapiecze to delikatne i proste danie. W niedługim czasie ta apetyczna kolacja trafi na twój stół. Każdemu polecam przepis na kolację pyszną i prostą. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Kulinarne Przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kolacja
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Zdrowa i smaczna ryba, rzadko wybierana. Polacy nie doceniają jej walorów

Jak zrobić kolację z ciasta francuskiego, sera i pomidorów?

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 100 g sera mozzarella
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • pieprz
  • oregano
  • sól

Przygotowanie kolacji zacznij od pokrojenia mozzarelli w plastry a pomidorków koktajlowych w cząstki. Rozwiń ciasto francuskie, pokrój je na części i posmaruj rozmąconym jajkiem. Na kawałkach ciasta ułóż ser i pomidory.

Oprósz solą, pieprzem i oregano. Teraz zawiń rogi ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po wyjęciu od razu podawaj. 

Kolacja, której się nie oprzesz

Kolacja z ciasta francuskiego, sera mozzarella i pomidorów wychodzi pysznie. Delikatne ciasto, kremowy ser i świeże warzywa znakomicie do siebie pasują. Takie danie je się z prawdziwą przyjemnością. Szybko znika z talerzy i warto sięgnąć po dokładkę.

Kolacja jest też niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Kilka składników i niewiele pracy w kuchni pozwala wyczarować bardzo apetyczne danie. Dlatego wypróbuj ten przepis. Ja często z niego korzystam, bo warto. Pisaliśmy o tym, jaką rybę warto zjeść nad Bałtykiem. Radziliśmy, jak zrobić ciasto z jogurtów greckich. 

kolacja
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody

Zdjęcia: screen  YouTube/Kulinarneprzygody