Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.06.2024 20:13

Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania

śniadanie z kiełbasek
fot. youtube.com/smacznytv

Ciekawy pomysł na mięsno-jajeczno-bułczane śniadanie z gościnnymi występami topionego sera. Jajka są tak uniwersalnym produktem, że skłaniają do eksperymentów. Oto warte uwagi wyniki jednego z nich.

Zalej bułki jajkiem

To śniadanie – jak kilka innych wariantów – inspirowane jest klasycznym francuskim przepisem na tost francuski, czyli pain perdu. Potrawa ta, której nazwa oznacza dokładnie „chleb stracony” i jest sposobem na ożywianie czerstwego pieczywa poprzez zalanie go jajkiem i usmażenie.

W tej wariacji danie jest dodatkowo faszerowane kiełbaskami. Dodatkiem jest też starty ser. Wszystko to składa się na sycące śniadanie na gorąco, które da dużo energii na nadchodzący dzień.

masa jajeczna
fot. youtube.com/smacznytv
Moja mama je tę zupę i schudła już 2 kg. Jest prosta i bardzo sycąca

Nie-francuski tost

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Użyte są tam w roli wkładki mięsnej parówki. Można oczywiście użyć dowolnego rodzaju kiełbasek.

Składniki

  • Kilka kromek bagietki lub bułki wrocławskiej
  • 4-5 kiełbasek lub parówek
  • 2-3 jajka
  • 100 g cheddara
  • 100 g mozzarelli w kostce
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Tosty śniadaniowe z kiełbaskami

Bułki kroimy w dość grube kromki – ok. 3 cm. Kiełbaski lub parówki dzielimy na odcinki o tej samej długości. Bułki wydrążamy – w tym przepisie miąższ nie jest potrzebny, warto jednak zostawić go trochę razem ze skórą, by potrawa była bardziej mięsista.

W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Oba gatunki dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Skórki układamy na niej obok siebie. W środku, na sztorc, miejsce koło miejsca układamy kiełbaski. Takie foremki zalewamy jajeczną masą, pomagając jej dostać się w zakamarki. 

Kromki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, po czym delikatnie obracamy. Po kolejnych kilku minutach smażenia bułki powinny być rumiane z obu stron. To znak, że są gotowe do podania.

Wypróbuj też przepisy na obiadowy omlet z warzywami i surówkę z malinowym dressingiem według Ewy Wachowicz.

tosty z parówkami
fot. youtube.com/smacznytv