Smakosze.pl Przepisy Obiad tylko z 3 składników. Zrobisz go w 30 minut
Fot. Canva/Moncherie, Getty Images

Obiad tylko z 3 składników. Zrobisz go w 30 minut

18 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Prosty i przepyszny przepis, który zrobisz w kilka minut. Większość składników na pewno masz w domu. Odkryj aromatyczny makaron, który powstał w Neapolu. To danie od teraz będzie królowało na Twoim stole.

Niesamowicie prosty przepis na włoski makaron

We włoskiej kuchni dwie rzeczy są najważniejsze. Podstawą wszystkich dań są świeże składniki, a kluczową zasadą prawidłowe proporcje . W podstawowej wersji tego dnia wystarczą 3 składniki, ale możecie wzbogacać makaron Napoli o swoje ulubione dodatki.

To proste danie zawdzięcza nazwę Neapolowi, który odegrał ważną rolę w popularyzacji makaronu we Włoszech . Koniecznie zobacz, jak przygotować szybki obiad. Idealny przepis dla zabieganych.

pomidory
Fot. Canva/ewastudio, Getty Images

Jak zrobić makaron Napoli?

W podstawowej wersji makaronu Napoli wystarczą pomidory i czosnek , jednak całą potrawę warto wzbogacić jeszcze o cebulę. Warto wybrać dobrej jakości pomidory w puszce. W końcu to one grają pierwsze skrzypce w tym daniu.

Składniki:

  • pomidory krojone z puszki 400 g
  • makaron spaghetti 250 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • pieprz czarny
  • sól
  • bazylia

Idealny makaron w 30 min

Pierwszym krokiem jest ugotowanie makaronu al dente w osolonej wodzie . Wystarczy około 8 minut, żeby spaghetti było idealne. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczce i podsmażamy na oliwie raz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy pomidory i całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.

W makaronie Napoli nie może zabraknąć przypraw. Idealnie sprawdzi się tutaj świeża bazylia , ale suszona też dobrze się komponuje. Na koniec do sosu przekładamy ugotowany makaron i całość mieszamy. Podajemy z parmezanem.

Makaron Napoli to ekspresowe danie, które przygotujesz w zaledwie 30 min. Sprawdź też, jak prawidłowo przechowywać czosnek w zimie .

makaron napoli
Fot. Canva/Cristina Alexe, Getty Images
Sprawdzili restaurację ojca Rydzyka. Na miejscu reporter rozłożył ręce, „nie dałem rady"
Smakuje jak marzenie, a kosztuje grosze. Sałatka z salcesonem to niebo w gębie
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy