Smakosze.pl Przepisy Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
canva/LiliGraphie

Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów

20 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie wyjątkowego, pysznego dodatku do kanapek, mięs i serów? Zamiast kupować kolejny sos, przygotujcie obłędną, domową konfiturę z czerwonej cebuli. Robi się ją szybko i prosto z niewyszukanych składników. Można ją przygotować też na zapas, by zawsze mieć pod ręką ten niezwykły dodatek.

Co zwykle podajecie do kanapek, mięs i serów? Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju gotowe sosy, np. musztarda, keczup, majonez. Są smaczne, ale w ich składzie znajduje się wiele zbędnych składników.

Jeśli więc chcecie podać do kanapek, pasztetu czy pieczonego mięsa coś smacznego i naturalnego, przygotujcie konfiturę z cebuli. Można ją zrobić z cebuli żółtej, białej lub czerwonej, jednak ta ostatnia będzie miała najatrakcyjniejszy kolor.

Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?

Składniki:

  • 3 duże czerwone cebule

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego

  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego

  • tymianek

  • sól, pieprz

Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli

Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej olej, dodaj masło i wsyp cebulę. Smaż ją na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklista.

Do rondelka z cebulą wsyp cukier, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej też wino i ocet, dodaj szczyptę tymianku, trochę soli i pieprzu.

Cebulę duś na małym ogniu do czasu, aż wchłonie niemal cały płyn i zrobi się miękka. Po wystudzeniu jest gotowa do podania.

Wskazówka:

Gorącą konfiturę możesz nałożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, ustawić na pokrywkach i pozostawić do wystygnięcia. Potem trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na konfiturę z buraków , a także na konfiturę śliwkową z imbirem .

czerwona cebula
canva/golfbress

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy