Cukinia w słoikach na zimę bez octu i cukru. Lepsza nawet od ogórków
Cukinia w słoikach na zimę nie musi być przyrządzana z octem czy cukrem. Wspaniały rarytas przygotujecie, zalewając warzywa prostą solanką. Dodajcie do niej czosnek i ostrą papryczkę, a smakołyk będzie wyrazisty i pełen aromatu. Nikt mu się nie oprze.
Szukacie niebanalnego pomysłu na cukinię w słoikach na zimę? Spróbujcie przygotować ją w solance. Cukier i ocet nie będą potrzebne, by utrwalić i podkreślić smak sezonowego warzywa. Zamiast nich skorzystamy z czosnku i ostrej papryczki. Wyrazista kompozycja niejednej osobie przypadnie do gustu. Skusicie się?
Przepis na doskonałą cukinię w słoikach na zimę
Składniki:
2 litry zimnej wody
5 łyżek soli kamiennej niejodowanej
2 kg cukinii
2-3 łodygi kopru
2 mniejsze papryczki chilli
6 ząbków czosnku
6-7 ziaren czarnego pieprzu
Jak zrobić cukinię w słoikach na zimę? Prosty przepis spodoba się każdemu
Cukinię i papryczkę myjemy, usuwamy pestki oraz końcówki. Cukinię kroimy w plasterki o grubości około centymetra. Czosnek pozbawiamy łupiny i rozdrabniamy go. Koper płuczemy pod bieżącą wodą.
W czystych i wyparzonych słoikach umieszczamy po kawałku kopru i ostrej papryki. Dodajemy niewielką porcję czosnku oraz 2-3 ziarna pieprzu na każde naczynie, a następnie wszystkie słoiki uzupełniamy o plastry cukinii. Warzywo układamy dość ciasno.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej sól. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia przyprawy, nie przerywając gotowania. Gorącą solanką wypełniamy słoiki. Zamykamy je i wkładamy do tego samego garnka, uprzednio na jego dnie umieszczając ściereczkę.
Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń z przetworami. Zagotowujemy i podgrzewamy przez kwadrans. Gotowe przetwory studzimy na kuchennym blacie, otulając je suchą ścierką. Cukinię w słoikach na zimę przechowujemy w spiżarce, a po otwarciu przez kilka dni w lodówce.
Z cukinii przygotujecie również kilka innych smakołyków. Szczególnie polecamy na przepis na znakomite placki z tego warzywa. Być może też spodoba wam się sprawdzona receptura na doskonałe łódeczki z mięsem mielonym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wystarczy przestrzegać kilku zasad
Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć