Najlepsza ekspresowa szarlotka. Zapomnij o wyrabianiu ciasta
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Poznaj przepis najlepszą szarlotkę, którą przygotujesz z kilku prostych składników, bez ucierania i wyrabiania ciasta, bez biszkoptu. Wystarczy połączyć składniki i wstawić do piekarnika. Sprawdź, jak zrobić ekspresową szarlotkę bez wyrabiania.
Szarlotka z ciasta przygotowanego z mąki, kaszy manny i cukru to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, które są dość czasochłonne. W tej szarlotce najwięcej czasu zajmuje pieczenie. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj wyjątkowe ciasto z kaszy manny.
Do szarlotki idealnie sprawdzą się jabłka kwaśne, które dobrze przełamią słodkie ciasto. Jabłka przesmaż z odrobiną cukru i cynamonem, dzięki czemu będą miały jeszcze lepszy smak. Szarlotkę podaj oprószoną cukrem pudem, pysznym dodatkiem jest również gałka lodów waniliowych.
Równie szybkim ciastem jest brownie z niezwykłym dodatkiem- tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli, palce lizać.
Ekspresowa szarlotka
Składniki (blacha o wymiarach 25 × 36 cm):
2 kg jabłek
szklanka mąki
3/4 szklanki drobnego cukru + łyżka cukru do smażenia jabłek
szklanka kaszy manny
łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka zimnego masła
cukier puder do podania
Jak zrobić najlepszą szarlotkę?
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odsącz z soku i przesmaż z łyżką cukru i cynamonem, odstaw.
Do miski wsyp kaszę mannę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodaj cukier, wymieszaj. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełóż 1/3 suchych składników, następnie wyłóż warstwę jabłek.
Jabłka pokryj kolejną częścią suchych produktów i ponownie przykryj je jabłkami, na górę wsyp resztę mąki wymieszanej z kaszą i cukrem. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach na całej powierzchni ciasta.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut, następnie ostudź i podaj z cukrem pudrem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Olena Rudo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wystarczy przestrzegać kilku zasad
Źródło: o2