Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza ekspresowa szarlotka. Zapomnij o wyrabianiu ciasta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.08.2022 18:28

Najlepsza ekspresowa szarlotka. Zapomnij o wyrabianiu ciasta

Szybka szarlotka - banalny przepis
canva/DebbiSmirnoff

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Poznaj przepis najlepszą szarlotkę, którą przygotujesz z kilku prostych składników, bez ucierania i wyrabiania ciasta, bez biszkoptu. Wystarczy połączyć składniki i wstawić do piekarnika. Sprawdź, jak zrobić ekspresową szarlotkę bez wyrabiania.

Szarlotka z ciasta przygotowanego z mąki, kaszy manny i cukru to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, które są dość czasochłonne. W tej szarlotce najwięcej czasu zajmuje pieczenie. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj wyjątkowe ciasto z kaszy manny.

Do szarlotki idealnie sprawdzą się jabłka kwaśne, które dobrze przełamią słodkie ciasto. Jabłka przesmaż z odrobiną cukru i cynamonem, dzięki czemu będą miały jeszcze lepszy smak. Szarlotkę podaj oprószoną cukrem pudem, pysznym dodatkiem jest również gałka lodów waniliowych.

Równie szybkim ciastem jest brownie z niezwykłym dodatkiem- tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli, palce lizać.

Ekspresowa szarlotka

Składniki (blacha o wymiarach 25 × 36 cm):

  • 2 kg jabłek

  • szklanka mąki

  • 3/4 szklanki drobnego cukru + łyżka cukru do smażenia jabłek

  • szklanka kaszy manny

  • łyżka cynamonu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kostka zimnego masła

  • cukier puder do podania

Jak zrobić najlepszą szarlotkę?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odsącz z soku i przesmaż z łyżką cukru i cynamonem, odstaw.

Do miski wsyp kaszę mannę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodaj cukier, wymieszaj. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełóż 1/3 suchych składników, następnie wyłóż warstwę jabłek.

Jabłka pokryj kolejną częścią suchych produktów i ponownie przykryj je jabłkami, na górę wsyp resztę mąki wymieszanej z kaszą i cukrem. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach na całej powierzchni ciasta.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut, następnie ostudź i podaj z cukrem pudrem, smacznego.

Jabłka na szarlotkę

Źródło zdjęcia: canva/ Olena Rudo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2