Smakosze.pl
konfitura ze śliwek

canva/Shaiith

Konfitura śliwkowa z imbirem

27 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na rynku wciąż można kupić doskonałe w smaku śliwki węgierki. Są świetne na przekąskę, do mięs czy ciast. Możesz z nich również zrobić zimowe przetwory. Jak się okazuje, nie tylko słynne powidła, ale też oryginalną konfiturę śliwkową z imbirem.

Węgierki to jedne ze smaczniejszych śliwek. Oprócz wyrazistego smaku i mięsistego miąższu mają też inne zalety. Bez problemu usuwa się z nich pestki i nadają się do dość długiego przechowywania. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane w kuchni.

Całkiem niedawno podawaliśmy przepis na knedle ze śliwkami. A jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie skorzystaj z przepisu na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.

Imbir jest przyprawą o palącym smaku i cytrynowo-korzennym zapachu. Ma pikantny smak i cytrynowo-korzenny zapach. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i rozgrzewająco. Używa się go w kuchni orientalnej, ale też w naszej np. do doprawiania flaków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę śliwkową z imbirem

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • ok. 6 cm świeżego imbiru

  • ok. 50 dag cukru

patisony na blacie

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie konfitury śliwkowej

Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Imbir obierz, pokrój w cieniutkie plasterki.

Głębszą blachę z piekarnika umyj, wytrzyj, ułóż na niej śliwki. Kładź je skórką do dołu, przekładając je plasterkami imbiru.

Śliwki posyp cukrem, wstaw do piekarnika o temp. 150 st. C i piecz je godzinę. Następnego dnia śliwki znów piecz ok. godzinę w 150 st. C.

Gorącymi śliwkami napełnij wyparzone słoiki. Oczyść do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.

imbir

imbir

Źródło zdjęcia: canva/Dokmaihaeng

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >