Konfitura śliwkowa z imbirem
![konfitura ze śliwek](https://images.iberion.media/images/1920/3_Msx_X2xozz_Dirj_E1_I_Jti_QL_Projekt_bez_tytulu_2021_09_27_T150549_968_bae141a18b.jpg)
Na rynku wciąż można kupić doskonałe w smaku śliwki węgierki. Są świetne na przekąskę, do mięs czy ciast. Możesz z nich również zrobić zimowe przetwory. Jak się okazuje, nie tylko słynne powidła, ale też oryginalną konfiturę śliwkową z imbirem.
Węgierki to jedne ze smaczniejszych śliwek. Oprócz wyrazistego smaku i mięsistego miąższu mają też inne zalety. Bez problemu usuwa się z nich pestki i nadają się do dość długiego przechowywania. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane w kuchni.
Całkiem niedawno podawaliśmy przepis na knedle ze śliwkami. A jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie skorzystaj z przepisu na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.
Imbir jest przyprawą o palącym smaku i cytrynowo-korzennym zapachu. Ma pikantny smak i cytrynowo-korzenny zapach. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i rozgrzewająco. Używa się go w kuchni orientalnej, ale też w naszej np. do doprawiania flaków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na konfiturę śliwkową z imbirem
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
ok. 6 cm świeżego imbiru
ok. 50 dag cukru
Przygotowanie konfitury śliwkowej
Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Imbir obierz, pokrój w cieniutkie plasterki.
Głębszą blachę z piekarnika umyj, wytrzyj, ułóż na niej śliwki. Kładź je skórką do dołu, przekładając je plasterkami imbiru.
Śliwki posyp cukrem, wstaw do piekarnika o temp. 150 st. C i piecz je godzinę. Następnego dnia śliwki znów piecz ok. godzinę w 150 st. C.
Gorącymi śliwkami napełnij wyparzone słoiki. Oczyść do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.
![imbir](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/467voixNMcOrCkjDiPgm1T/45cb8630004306aaee662751cee8efd9/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-09-27T151154.768.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Dokmaihaeng
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)