Smakosze.pl Przepisy Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia
canva/pabkov

Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujesz upiec schab? Jeśli brakuje ci pomysłu na jak go przyprawić, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj obłędną marynatę do pieczonego schabu według Kuronia. Dodaje mięsu wyraźnego smaku, a także kruchości i soczystości. Będziecie się zajadać tą pieczenią.

Ze schabu możesz zrobić tradycyjne schabowe, kotlety duszone albo upiec kawałek mięsa w całości. Tym ostatnim sposobem prosto i łatwo przygotujesz niezbyt kaloryczne mięso na obiad. By wyszło soczyste i kruche, schab warto wcześniej zamarynować. Sos spod pieczeni będzie dobry do polania ziemniaków czy kaszy.

Obłędna marynata do pieczonego schabu wg. Kuronia

Składniki:

  • ok. 1,3 kg schabu środkowego bez kości

  • sól, pieprz

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki ostrej musztardy

  • 1 łyżka majeranku

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie schabu

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem usuń białą błonę i przerosty z powierzchni schabu, inaczej nie wyjdzie miękki.

Schab umieść w żaroodpornym naczyniu, natrzyj sporą ilością soli oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj je do musztardy, wymieszaj z majerankiem i olejem.

Przygotowaną marynatą posmaruj mięso ze wszystkich stron. Naczynie przykryj i wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Schab wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C z włączonym termoobiegiem (lub do 200 st. C bez termoobiegu) i piecz mniej więcej godzinę.

Wskazówka: Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i przed pokrojeniem pozostaw je na 10-15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Dzięki temu będzie smaczniejsze.

Jeśli szukasz innych przepisów na schab, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na schab duszony z pieczarkami , a także na schab marynowany w ketchupie .

pieczony schab
pieczony schab

Źródło zdjęcia: canva/manintino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy