Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty, mocno pomidorowy schabowy marynowany w ketchupie
Adam Moskal
Adam Moskal 14.12.2021 01:00

Soczysty, mocno pomidorowy schabowy marynowany w ketchupie

Marynowane mięso
canva/Yingko, Getty Images

Choć uwielbienie Polaków do kotletów schabowych nie słabnie, warto przygotować je od czasu do czasu w inny sposób. Dzisiaj prezentujemy schabowe marynowane w ketchupie, który zmiękcza je i nadaje intensywnego smaku. Po usmażeniu każdy kęs będzie się wręcz rozpływał w ustach, doskonale komponując się z chrupiącą panierką.

Kotlety schabowe zazwyczaj gotuje się w taki sam sposób, jak od lat - zwykły rozbity kawałek schabu jest panierowany i smażony. Niektórzy oczekują czegoś więcej, dlatego prezentujemy poniżej prosty i pyszny przepis na marynowane schabowe w ketchupie. Mało kto będzie mógł powstrzymać się przed przynajmniej jedną dokładką.

Ketchup zawiera w sobie całkiem dużo octu, który można wykorzystać jako środek zmiękczający strukturę mięsa. Kwaśne pH delikatnie ścina białko w schabie, blokując soczystość wewnątrz mięsa. Tak oprawione kotlety nigdy nie wyjdą suche albo żylaste.

Przepis na kotlety schabowe marynowane w ketchupie

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 2 jajka

  • 3 łyżki ketchupu

  • mąka

  • 1 cebula

  • bułka tarta

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka 1 łyżeczka

  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

Zacznij od pokrojenia kawałka schabu na równe kotlety i oczyszczenia ich z żyłek. Następnie przykryj je folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem. Folia zapobiegnie rozpryskiwaniu kawałków mięsa po całej kuchni. Przełóż kotlety do dużej miski.

Wbij do niej jajka, wlej ketchup, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek granulowany oraz słodką paprykę. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do mięsa. Wymieszaj dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie wyjmij miskę i odstaw ją na 40 minut, aby kotlety nabrały temperatury pokojowej.

Na jednym talerzu wsyp bułkę tartą oraz mąkę. Obtaczaj w mieszance każdy kotlet. Na patelni rozgrzej dobrze olej i smaż na nim schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety z tłuczonymi ziemniakami oraz buraczkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kotlety schabowe w kefirze i cebuli.

Schabowy

Źródło zdjęcia: canva/Photo by ca, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram