Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą jest idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, schabowym i innych dań. Kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przesmażymy ją z kminkiem i dodamy kilka prostych dodatków.
Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze, warto więc przygotować z niej bigos, surówki, kapuśniak i wiele innych, wyśmienitych dań. Jedną z moich ulubionych potraw jest młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kapusta jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.
Młoda kapusta z koperkiem doprawiona jest również liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem. Wyraźnego smaku nadaje jej również ocet i cukier. Kminek jest niezbędny w kapuście zasmażanej- nie tylko podkręca smak, ale i sprawia, że danie nie jest już ciężkostrawne i ciężkie.
Młodą kapustę z koperkiem przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Kapusta będzie idealnie miękka i smaczna. Do kapusty zasmażanej dodaj również kiełbasę, najlepiej swojską. Kapusta z dodatkiem zasmażki i innych składników dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą, nie ma lepszego dodatku do obiadu
Składniki:
-
główka młodej kapusty
-
pół pęczka koperku
-
mała kiełbasa
-
cebula
-
liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka kminku
-
łyżeczka cukru
-
łyżeczka octu
-
sól, pieprz do smaku
-
2 łyżki masła
-
łyżka mąki pszennej
Jak zrobić najsmaczniejszą, młodą kapustę z koperkiem?
Poszatkuj drobno kapustę, pokrój kiełbasę, posiekaj cebulę. Na większej patelni podsmaż na łyżce masła kiełbasę, następnie dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i smaż, aż cebula się zeszkli.
Na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę, wsyp kminek, wymieszaj i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Na osobnej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż chwilę. Zasmażkę dodaj do ugotowanej kapusty, dopraw ją cukrem, octem, solą i pieprzem.
Kapustę oprósz posiekanym koperkiem i podaj. Kapusta będzie doskonałym dodatkiem do kotletów schabowych i mielonych, a także innych potraw, smacznego.
Z młodej kapusty przygotujesz również wyśmienity kapuśniak . Zupa jest pełna smaku i bardzo aromatyczna, będzie smakować każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę
-
Nie dżem, nie sok. Maliny najlepiej smakują w syropie, mamy przepis
-
Prosty przepis na pasztet z selera. Idealny dodatek do chleba