Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie dżem, nie sok. Maliny najlepiej smakują w syropie, mamy przepis

Nie dżem, nie sok. Maliny najlepiej smakują w syropie, mamy przepis

Maliny w syropie są pyszne
canva/Taiftin

Maliny w syropie są doskonałym dodatkiem do wielu przysmaków. Warto wykorzystać trwający sezon i zafundować sobie większą ilość pełnej aromatu i słodyczy owocowej przyjemności. Przepis jest banalny — każdy sobie poradzi.

Maliny w syropie pasują do porannej owsianki, placków z serem białym czy naleśników na słodko. Będą też przyjemnie współgrać z ciepłą herbatą. Latem, gdy owoce można nabyć bez trudu, dobrze jest przygotować solidny zapas tego smakowitego dodatku. Na zimę będzie w sam raz. Skusicie się?

Przepis na doskonałe maliny w syropie

Składniki:

  • 4 duże opakowania świeżych malin, każde po 500 g

  • 2 kg cukru

  • 1 szklanka wody

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Przygotowanie malin w syropie jest bajecznie proste

Maliny oczyszczamy, wyrzucamy ewentualne zepsute sztuki. Myjemy owoce — najlepiej według tej instrukcji. Po odsączeniu umieszczamy je w czystych i wyparzonych słoikach. Do garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją wraz z cukrem.

Gdy słodzik się rozpuści, przenosimy zawartość naczynia do słoików z owocami. Wypełniamy je tylko do połowy wysokości, po czym dokładnie zakręcamy. Maliny w syropie pasteryzujemy.

W tym celu umieszczamy słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką i zalewamy je wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy przez 20 minut, po czym wyjmujemy i studzimy na kuchennym blacie. Przechowujemy w spiżarce.

Po inne znakomite receptury na owoce w syropie zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić czereśnie na zimę. Ten natomiast zdradza sekret idealnych do ciast brzoskwiń w słodkiej zalewie.

Maliny w syropie pasują do wielu deserów
canva/RonBailey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: