Nie dżem, nie sok. Maliny najlepiej smakują w syropie, mamy przepis
Maliny w syropie są doskonałym dodatkiem do wielu przysmaków. Warto wykorzystać trwający sezon i zafundować sobie większą ilość pełnej aromatu i słodyczy owocowej przyjemności. Przepis jest banalny — każdy sobie poradzi.
Maliny w syropie pasują do porannej owsianki, placków z serem białym czy naleśników na słodko. Będą też przyjemnie współgrać z ciepłą herbatą. Latem, gdy owoce można nabyć bez trudu, dobrze jest przygotować solidny zapas tego smakowitego dodatku. Na zimę będzie w sam raz. Skusicie się?
Przepis na doskonałe maliny w syropie
Składniki:
4 duże opakowania świeżych malin, każde po 500 g
2 kg cukru
1 szklanka wody
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Przygotowanie malin w syropie jest bajecznie proste
Maliny oczyszczamy, wyrzucamy ewentualne zepsute sztuki. Myjemy owoce — najlepiej według tej instrukcji. Po odsączeniu umieszczamy je w czystych i wyparzonych słoikach. Do garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją wraz z cukrem.
Gdy słodzik się rozpuści, przenosimy zawartość naczynia do słoików z owocami. Wypełniamy je tylko do połowy wysokości, po czym dokładnie zakręcamy. Maliny w syropie pasteryzujemy.
W tym celu umieszczamy słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką i zalewamy je wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy przez 20 minut, po czym wyjmujemy i studzimy na kuchennym blacie. Przechowujemy w spiżarce.
Po inne znakomite receptury na owoce w syropie zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić czereśnie na zimę. Ten natomiast zdradza sekret idealnych do ciast brzoskwiń w słodkiej zalewie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia