Kotlety schabowe z 1860 roku mają smak jak ze snów za sprawą 1 detalu. Zakochasz się po 1 kęsie
Pomysł na pyszny obiad jak za dawnych lat? Przygotuj pyszne kotlety schabowe z kością według przepisu z 1860 roku. Kotlety mają chrupiącą skórkę, piękny, złoty kolor, a w środku są niezwykle soczyste. Rodzina będzie zachwycona.
Zwykle kotlety schabowe przygotowujemy z mięsa pozbawionego kości, żeby było miękkie i soczyste. Kotlety schabowe z kością smakują jednak jeszcze lepiej, a zrobimy je w bardzo prosty sposób. Sekretem doskonałych schabowych jest panierka i moczenie ich w mleku i cebuli.
Kotlety schabowe z kością po doprawieniu zalejmy zimnym mlekiem z dodatkiem pokrojonej cebuli. Po 3 godzinach mięso będzie bardzo smaczne, a po usmażeniu również soczyste i delikatne. To stary, skuteczny sposób na najsmaczniejszy schab.
Bardzo ważna jest również panierka, nigdy nie pomijajmy mąki pszennej. Panierowanie w mące sprawi, że bułka tarta nie odklei się podczas smażenia, a sam kotlet schabowy z kością nie będzie przesuszony w środku. Do kotletów przygotuj ulubione dodatki, a cały obiad zniknie błyskawicznie.
Kotlety schabowe z kością, wychodzą za każdym razem
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu z kością
mąka pszenna
bułka tarta
mleko
cebula
2 duże jajka
smalec do smażenia
sól, pieprz
Jak zrobić kotlety schabowe z kością?
Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem na kotlet o grubości około 7 mm, następnie oprósz solą, pieprzem i przełóż do szklanej miski. Dodaj pokrojoną w słupki cebulę, wlej zimne mleko i odstaw na 3-4 godziny.
Po tym czasie kotlety dokładnie osusz i obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu przez około 5 minut na stronę. Kotlety schabowe podaj z ziemniakami pieczonymi i surówką. Gorąco polecam kapustę zasmażaną z kminkiem i surówkę z kapusty kiszonej, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
Źródło: kulinarnapolska.org