Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2022 11:40

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę
canva/Christian Fischer

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są wyśmienitym pomysłem na błyskawiczny, rodzinny obiad. Placki z ugotowanych ziemniaków są równie chrupiące, smaczne i podamy je z ulubionymi dodatkami wszyscy będą zachwyceni.

Tradycyjne placki ziemniaczane są przepyszne, ale i bardzo czasochłonne. Tarcie i odsączanie ziemniaków potrafią skutecznie zniechęcić do przygotowania dania. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa, a zrobimy je w zaledwie kilka chwil.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są chrupiące i równie smaczne. Dodatkowym atutem jest możliwość wykorzystania ziemniaków z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ugotowane, odparowane ziemniaki wystarczy wymieszać z resztą składników i usmażyć.

Danie jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków smakują wszystkim, są lekkie, chrupiące i pyszne. Do placków możemy przygotować wiele dodatków i stworzyć wyśmienitą potrawę. Błyskawiczne placki podajmy z kwaśną śmietaną i zieleniną, jeśli mamy więcej czasu, zróbmy sos pieczarkowy lub gulasz.

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je z ziemniaków z poprzedniego obiadu

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • jajko

  • 2- 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta suszonego majeranku

  • duża cebula

  • łyżka masła

  • sól

  • olej do smażenia

  • kwaśna śmietana 18% do podania (opcjonalnie)

  • szczypiorek lub koperek do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków? Placki są chrupiące i pełne smaku

Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do ziemniaków, wymieszaj, dopraw do smaku solą, wsyp szczyptę majeranku.

Do masy wbij jajko i wsyp najpierw 2 łyżki mąki, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków podaj z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną 18%. Możesz również podać je z gulaszem węgierskim lub domowym sosem pieczarkowym, każda wersja smakuje wyśmienicie.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl