Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie?
Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym . Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.
Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z musztardą i szczypiorkiem
Składniki:
-
5 jajek
-
2 łyżki majonezu
-
1-2 łyżeczki ulubionej musztardy
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skorupki. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie ich. W tym celu korzystamy z tarki o większych oczkach. Masę umieszczamy w sporej misce.
Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym, chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeśli macie ochotę na bardziej wyrazistą pastę jajeczną, wykorzystajcie ostrą musztardę np. rosyjską lub sarepską. Możecie też dodać szczyptę ostrej papryki lub więcej pieprzu.
-
Jajka można również posiekać. Użycie tarki jednak zagwarantuje nam ciekawszą strukturę pasty. Warto spróbować.
Źródło zdjęcia: canva/ FotoHelin Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
-
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
-
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: przyslijprzepis