Obłędna sałatka z serem fetą i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego
Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.
Przepis na niesztampową sałatkę z serem feta
Składniki:
-
4 garście ulubionej mieszanki salat
-
150-200g sera feta
-
2 garście pomidorków koktajlowych
Składniki na "skwarki":
-
10 g mieszanki pestek lub pestek słonecznika
-
50 g masła
-
4 łyżki cukru
Składniki na sos:
-
1/3 szklanki oleju roślinnego
-
1/2 małej czerwonej cebuli
-
3 łyżki miodu
-
2 łyżki octu
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżeczki suszonego oregano
-
pieprz do smaku
Fenomenalna sałatka z serem feta krok po kroku
Przygotuj "skwarki" do sałatki z serem feta . W tym celu na patelni dobrze rozgrzej masło i połącz je z cukrem . Po chwili na patelnię dosyp także pestki, podgrzewaj wszystko na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa nabierze delikatnie pomarańczowego koloru . Zdejmij patelnię z ognia i odstaw masę do ostudzenia .
W celu przygotowania sosu do sałatki z serem feta, zacznij od drobniutkiego posiekania czerwonej cebuli . Następnie warzywo wymieszaj w osobnym naczyniu z olejem, miodem, octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dopraw oregano oraz pieprzem .
Do salaterki nałóż mieszankę sałat . Dodaj do niej pokrojony w kostkę ser oraz poprzekrawane na połówki lub ćwiartki pomidorki . Przestygniętą słodką masę z pestek drobno pokrusz i dołóż do pozostałym składników .
Tuż przed podaniem polej sałatkę z serem feta przygotowanym sosem . Całość dokładnie wymieszaj . Wierzch dania możesz dodatkowo udekorować suchymi pestkami słonecznika . Podawaj od razu po przyrządzeniu. Słony ser feta znajdzie swoje miejsce w smakowitej greckiej zapiekance . Ser feta jest doskonałym materiałem na naleśnikowy farsz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik
-
Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama