Zapiekanka warzywna z serem feta. Szybkie danie w greckim stylu
Zapiekanka warzywna z serem feta jest pomysłem na pyszny, rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto zapieczone z warzywami i sosem śmietanowo-jajecznym zachwyca smakiem. Stanowi też doskonałą odmianę od zwykle serwowanych dań. Naprawdę warto się na nią skusić.
Zapiekanka warzywna na kruchym, wytrawnym cieście jest jednym z dań, które dość często przygotowuję na obiad. Ma same zalety, bo jest prosta, szybka i smakuje rewelacyjnie. Gotowa zapiekanka wygląda bardzo apetycznie, a jej zapach przyciąga wszystkich do kuchni.
Ciasto na zapiekankę warzywną szybo nabiera odpowiedniej konsystencji. Musi być elastyczne, dzięki czemu z łatwością rozprowadza się po dużej, prostokątnej blasze. Ciasta nie obciążam grochem, nakłuwam jedynie widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Po około 15 minutach pieczenia ciasto na zapiekankę jest gotowe.
Warzywa do zapiekanki przesmażam najpierw na oliwie z czosnkiem i cebulą, żeby miały pełniejszy smak i były idealnie miękkie. Warzywa przekładam na ciasto, polewam sosem z jajka i słodkiej śmietanki, dodaję fetę, pomidory, oliwki i wkładam do piekarnika. Zapiekanka za każdym razem znika z talerzy błyskawicznie.
Zapiekanka warzywna w greckim stylu. Lekka, pożywna i pełna smaku
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
jajko
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
łyżeczka suszonego oregano
Składniki na nadzienie:
średnia cukinia
bakłażan
duża cebula czerwona
4 ząbki czosnku
papryka czerwona
papryka żółta
czarne oliwki
pomidory koktajlowe
ser feta
suszone oregano
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Składniki na sos:
330 ml śmietanki 30%
jajko
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę z warzywami? Efekt zachwyci całą rodzinę
Na początku zrób ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj stopione masło, wodę, sól, oregano i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z opcją grzania góra-dół. Piecz około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Przygotuj nadzienie: pokrój w kostkę cukinię, bakłażan, papryki. Posiekaj cebulę i czosnek. Na dużej, głębszej patelni zeszklij cebulę na oliwie, następnie dodaj czosnek i cukinię i smaż kilka minut. Dodaj papryki oraz bakłażan, całość oprósz solą, pieprzem i oregano i smaż kilka minut.
Pokrój w kostkę ser feta, przekrój na pół pomidory koktajlowe, oliwki odsącz z zalewy, posiekaj natkę pietruszki. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
Na ciasto wyłóż równomiernie przygotowane warzywa z patelni, polej sosem śmietanowym. Na wierzchu poukładaj ser feta, pomidory, oliwki. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i skrop oliwą. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 35 minut.
Pomysł na równie smaczne danie? Bakłażan faszerowany pieczarkami, jest idealny na kolację na ciepło. Na obiad przygotuj także zapiekankę z cukinii i kurczaka, smakuje rewelacyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama