Obłędna szarlotka z gruszkami. Prosty przepis na przepyszny deser, każdy poprosi o dokładkę
Szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkami, które stanowią główny element nadzienia - ciasto to można jednak wypełnić innymi owocami. W roli wypełnienia doskonale sprawdzają się pyszne gruszki. Dzięki nim wypiek nabiera zupełnie nowego charakteru i dla niektórych, gruszkowa wersja jest lepsza od jabłkowej.
Szarlotka z gruszkami jest idealnym sposobem na spożytkowanie dużych ilości owoców, które w innym wypadku mogłyby się zepsuć. Jeśli więc masz pod ręką kilka kilogramów gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, zabierz się za poniższy przepis.
Przepis na szarlotkę z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
-
500 g mąki tortowej
-
3 żółtka
-
3/4 kostki masła
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
125 g cukru pudru
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-
5 gruszek
-
3 łyżki cukru
-
3 łyżki cukru brązowego
-
1 łyżeczka mielonych goździków
-
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
1 laska wanilii
-
sok z cytryny
Zacznij od umieszczenia w misce mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia i masła. Posiekaj składniki nożem, aż uzyskasz duże grudy. Dodaj do masy żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wyrób szybko ciasto, uformuj je w kulkę i schowaj do zamrażalnika na godzinę. Dokładnie umyj gruszki, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki, wrzuć do rondelka wraz z oboma rodzajami cukru i smaż, aż owoce puszczą sok. Następnie dodaj nasiona z laski wanilii. Do owoców wlej sok z połowy cytryny i 2 łyżeczki mąki rozrobione z dwiema łyżkami wody. Gotuj całość minutę, a gdy nadzienie zgęstnieje, zdejmij je z ognia i odstaw do przestudzenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wyłóż połową ciasta . Na ciasto rozlej nadzienie i rozprowadź je. Wierzch posyp startą drugą połową ciasta. Piecz je przez 60 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/sanapadh, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki. Lepszej nie jadłeś
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny
Źródło: facetnatalerzu