Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - przepis na wegetariańskie kotlety mielone. Idealne na niedzielny obiad
Adam Moskal
Adam Moskal 20.03.2022 01:00

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - przepis na wegetariańskie kotlety mielone. Idealne na niedzielny obiad

Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej
canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Dzisiaj jest szczególny dzień, o którym wielu Polaków zapomniało - mowa o Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa. Jeśli więc chcesz przyczynić się do poprawy życia niezliczonych ilości zwierząt, sięgnij po poniższy przepis. Zrobisz z jego pomocą pyszne wegetariańskie kotlety mielone z kaszy gryczanej.

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa 20 marca ma za zadanie uświadomić ludziom z całego świata warunki, w jakich hodowane i zabijane są zwierzęta. Dodatkowo ma przyczynić się także do rozpropagowania zdrowego trybu życia i diety, opierającej się w większości na warzywach, owocach oraz zbożach. Hasłem przewodnim dnia jest „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.

Dla tych, którzy zdecydowali się dołożyć swoją cegiełkę do tego ruchu, polecamy wypróbowanie poniższego przepisu na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej. Dodatek pieczarek sprawia, że bardzo wyczuwalny jest w nich mięsny smak umami, z którego słyną grzyby.

Przepis na kotlety mielone z kaszy gryczanej i pieczarek

Składniki:

  • 125 g kaszy gryczanej białej

  • 1 cebula

  • 8 pieczarek

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 jajko

  • 100 g wędzonego twarogu

  • sól

  • pieprz

  • wędzona papryka

  • bułka tarta

  • olej

Zacznij od wsypania kaszy gryczanej do garnka, zalania jej wodą, dosypania soli i ugotowania jej do całkowitej miękkości. Odcedź ją i odstaw do przestudzenia. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę.

Na patelnię wlej olej, postaw ją na gazie i podsmaż cebulę. Pieczarki pokrój i dodaj je do cebuli. Smaż grzyby, aż większość wody wyparuje. Do kaszy dodaj ostudzone grzyby z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ser oraz przyprawy.

Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety o równej wielkości. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na bananowe placki z czekoladą. Ten tekst wyjawia, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora.

Kotlety z kaszy gryczanej

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniapysznosciowa; ekokalendarz; bimkal

Zapraszamy na nasz Instagram