Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana

canva/minadezhda, Getty Images

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pożywny, prosty, a przy okazji smaczny obiad to idealna propozycja dla dużych rodzin - dlatego niżej prezentujemy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem. Charakteru nadaje jej sos złożony ze śmietany i sera. Niski koszt, w połączeniu z łatwością gotowania i obłędnym smakiem, to cechy charakterystyczny poniższego dania.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym napełni brzuch każdego głodomora. Już jedna porcja starcza, aby poczuć błogie uczucie sytości i całkowitego spełnienia.

Majonez

Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego

CZYTAJ DALEJ

Wszystkie składniki potrzebne do zapiekanki kosztują niewiele, więc pomysł ten wpisuje się w ramy budżetowego obiadu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć wydatki, zamień mięso mielone na soczewicę lub inne warzywo strączkowe.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 ml śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 200 g żółtego sera

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka bazylii

  • 1 łyżka oregano

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Pokrój je na równe, grube plastry, włóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą i postaw na gazie. Gotuj kartofle do pełnej miękkości, po czym odcedź je.

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso i smaż, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj do nich koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów i przyprawy. Duś do zgęstnienia.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i połóż na nim warstwę ziemniaków. Zalej je mieszanką śmietany, tartego sera i jajek. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.

Zapiekanka

Źródło zdjęcia: canva/oksix, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >