Smakosze.pl
Zupa pomidorowa wyjdzie o niebo lepiej

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki. Lepszej nie jadłeś

20 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa pomidorowa na rosole jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. W wielu polskich domach udany obiad nie może obejść się bez rosołu. Właśnie na jego bazie można stworzyć pyszną pomidorową. Polecamy zabielić ją nie śmietaną, a maślanką. Kwaśny mleczny napój podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie idealnej kremowości.

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki jest spełnieniem marzeń wszystkich tych, którzy uwielbiają tradycyjne polskie obiady. Pokaźna miska pełna gęstej, czerwonej zupy od razu poprawia humor.

ciasto bez pieczenia cytrynowiec

Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato

CZYTAJ DALEJ

Choć zabielanie zupy pomidorowej maślanką nie jest zbyt popularne, zdecydowanie warto wypróbować. Maślanka dzięki swojej lekkiej kwasowości podbija smak pomidorów i dodaje kremowości. Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki zasmakuje każdemu. Wszyscy będą chcieli dokładkę.

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki

Składniki:

  • 1,5 l rosołu

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • 50 ml maślanki

  • pęczek natki pietruszki

  • makaron

  • sól

  • pieprz

Prosty przepis na zupę pomidorową z maślanką

Zacznij od nastawienia wody w garnku i dość mocnego posolenia jej. Postaw go na gazie i przykryj. Gdy woda zacznie wrzeć wsyp makaron i gotuj go, aż stanie się miękki. Odcedź go, lecz nie płucz zimną wodą.

Rosół wlej do osobnego garnka i również postaw go na gazie pod przykryciem. Gdy zacznie wrzeć dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kilka minut, aż zupa nabierze odpowiedniej gęstości.

Dopraw ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zabiel ją maślanką, wymieszaj. Pietruszkę opłucz wodą i drobno posiekaj. Podawaj pomidorówkę w głębokich talerzach z makaronem i dużą ilością pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz powody, dla których warto jeść zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora.

Zupa pomidorowa

Milosz_G, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa; smaker

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >