Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki. Lepszej nie jadłeś
Zupa pomidorowa na rosole jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. W wielu polskich domach udany obiad nie może obejść się bez rosołu. Właśnie na jego bazie można stworzyć pyszną pomidorową. Polecamy zabielić ją nie śmietaną, a maślanką. Kwaśny mleczny napój podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie idealnej kremowości.
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki jest spełnieniem marzeń wszystkich tych, którzy uwielbiają tradycyjne polskie obiady. Pokaźna miska pełna gęstej, czerwonej zupy od razu poprawia humor.
Choć zabielanie zupy pomidorowej maślanką nie jest zbyt popularne, zdecydowanie warto wypróbować. Maślanka dzięki swojej lekkiej kwasowości podbija smak pomidorów i dodaje kremowości. Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki zasmakuje każdemu. Wszyscy będą chcieli dokładkę.
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki
Składniki:
1,5 l rosołu
150 g koncentratu pomidorowego
50 ml maślanki
pęczek natki pietruszki
makaron
sól
pieprz
Prosty przepis na zupę pomidorową z maślanką
Zacznij od nastawienia wody w garnku i dość mocnego posolenia jej. Postaw go na gazie i przykryj. Gdy woda zacznie wrzeć wsyp makaron i gotuj go, aż stanie się miękki. Odcedź go, lecz nie płucz zimną wodą.
Rosół wlej do osobnego garnka i również postaw go na gazie pod przykryciem. Gdy zacznie wrzeć dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kilka minut, aż zupa nabierze odpowiedniej gęstości.
Dopraw ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zabiel ją maślanką, wymieszaj. Pietruszkę opłucz wodą i drobno posiekaj. Podawaj pomidorówkę w głębokich talerzach z makaronem i dużą ilością pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz powody, dla których warto jeść zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście
Źródło: kuchnia-domowa; smaker