Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego
Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.
Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.
Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.
Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.
Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki , idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy , są proste w przygotowaniu i pyszne.
Zupa z kalarepy
Składniki:
-
2 kalarepy
-
duża marchew
-
3 ziemniaki
-
pół szklanki groszku zielonego
-
cebula
-
1 l bulionu warzywnego
-
pół pęczka koperku
-
łyżka masła oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
-
śmietana 18% do podania
Jak ugotować zupę z kalarepy?
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój również marchewkę i kalarepy, posiekaj cebulę. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj kalarepę, ziemniaki i smaż przez kilka minut. Na patelnię wrzuć marchew i groszek i ponownie chwilę posmaż, następnie warzywa przełóż do garnka.
Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw, zblenduj na krem . Zupę oprósz solidnie posiekanym koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ HeikeRau
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: akademiasmaku.pl, dietetycy.org.pl