Obłędne kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce. Sekret tkwi w 2 składnikach
Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera są pełną smaku alternatywą dla dobrze wam znanego dania obiadowego. Starte ziemniaki i wyrazisty ser żółty stanowią niesamowicie smakowite połączenie, a po usmażeniu są niezwykle chrupiące. Koniecznie spróbujcie — tak pysznego dania dawno nie jedliście.
Jeżeli znudziły wam się klasyczne kotlety schabowe, nasz nowy przepis z pewnością wam się spodoba. Tym razem urozmaicimy nieco panierkę, przyrządzając ją z ziemniaków i sera żółtego. Po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca i doskonale zgra się ze smakiem mięsa. Spróbujecie?
Przepis na kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
4 średniej wielkości ziemniaki
-
30 g startego na tarce wyrazistego sera żółtego np. bursztynu lub radamera
-
30 g mąki pszennej
-
jajko
-
2 ząbki czosnku
-
odrobina suszonej szałwii lub rozmarynu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
tłuszcz do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z placki ziemniaczane z żółtym serem?
Mięso rozbijamy na niezbyt grube kotlety. Świeży czosnek rozdrabniamy. Nacieramy nim mięso. Możemy też oprószyć je czosnkiem granulowanym. Następnie kotlety posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na bok.
W głębokim talerzu umieszczamy jajko i roztrzepujemy je. Dodajemy zioła. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy je z mąką, startym serem oraz jajem. Starannie mieszamy składniki.
W tak przygotowanej panierce obtaczamy natarte przyprawami kotlety schabowe. Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Oczywiście najlepiej sprawdzi się smalec, ale jeśli go nie mamy możemy użyć oleju. Gdy z obu stron będą złociste, podajemy. Najlepiej smakują z soczystą surówką i purée ziemniaczanym.
Po inne pomysły na kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzony patent na soczyste mielone . Być może spodoba wam się też ta znakomita receptura na siekane kotlety z kurczaka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
-
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków