Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.05.2022 11:43

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

kotlety siekane
canva/Yana Gayvoronskaya

Jeśli szukacie prostego pomysłu na obiad, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Niewiele przy nich pracy, a połączenie tych trzech składników skutkuje wybornym aromatem i soczystością. Kotlety naszym zdaniem wychodzą lepsze niż klasyczne mielone czy schabowe.

Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku. Takie kotlety lubimy najbardziej. Mogą być to schabowe czy mielone, oczekiwania mamy podobne. Dziś jednak proponujemy przygotować kotlety z siekanego mięsa drobiowego.

Nasze kotlety będą niezwykle delikatne, dzięki temu, że zrobimy je z fileta z piersi kurczaka. Dodamy też do nich trochę podsmażonych pieczarek, które dodadzą im wyrazu oraz startego sera — zwiększy soczystość dania.

Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera?

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 20 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • olej

  • 10 dag żółtego sera w kawałku

  • 2 jajka

  • 3-4 łyżki mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie siekanych kotletów z kurczaka

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niedużą kostkę, a potem jeszcze drobniej posiekaj ostrym nożem.

Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Pokrój w plasterki, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, podduś, odparuj nadmiar płynu, przestudź.

Do rozdrobnionego mięsa dodaj pieczarki przesmażone z cebulą, a także jajka, mąkę i starty na dużych oczkach ser. Wymieszaj lub wyrób dłońmi masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcje mięsnej masy, formuj płaskie kotlety i kładź je na patelni.

Kotlety smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą apetycznie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Po więcej inspiracji na kotlety zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z kapustą, a także na kotlety z boczniaków.

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Slatan Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org