Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.07.2022 19:02

Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku

Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku
canva/papkin

Kotlety mielone bez bułki i jajek przepisu Babci Marysi dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety są o wiele prostsze w przygotowaniu i tańsze, a ich smak zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Poznaj przepis na kotlety mielone bez bułki i jajek, idealne na obiad.

Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i czerstwą kajzerką. Ścieramy również cebulę na tarce i dodajemy ją do masy mięsnej. Babcia Marysia ma o wiele prostszy sposób- robi kotlety mielone bez bułki i jajek. Zamiast tych składników dodaje odrobinę zimnej wody.

Do masy mięsnej dodajmy również przesmażoną na maśle cebulkę, suszone zioła i mąkę pszenną. Nie jest tu potrzebna ani kajzerka, ani bułka tarta do obtoczenia. Kotlety mielone bez bułki i jajek smakują genialnie i są niezwykle soczyste, koniecznie musisz ich spróbować.

Kotlety mielone bez bułki i jajek smaż na mocno rozgrzanym oleju w taki sposób, aby się nie stykały. Kotlety, które będą zbyt ciasno położone na patelni, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki.

Przepis babci Marysi na soczyste kotlety mielone bez bułki i jajek

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 3/4 szklanki zimnej wody

  • płaska łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu czarnego

  • cebula

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • szczypta suszonego oregano

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek? Kotlety babci Marysi są soczyste i pełne smaku

Mięso mielone przełóż do miski, wlej wodę, wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i dokładnie wymieszaj. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do masy mięsnej.

Wsyp mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj, jeśli jest za rzadka, wsyp więcej mąki. Z masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 15 minut. Do kotletów mielonych koniecznie podaj domowe buraki z chrzanem i ziemniaki gotowane.

Szukasz pomysłu na obiad? Zrób soczyste kotlety schabowe według przepisu z 1860 roku, rozpływają się w ustach.

Kotlety mielone przepisu babci Marysi
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl