Smakosze.pl Przepisy Obłędne leczo do słoików na zimę. Chwila wysiłków i obiad na zimę gotowy
canva/larik_malasha

Obłędne leczo do słoików na zimę. Chwila wysiłków i obiad na zimę gotowy

30 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne leczo do słoików na zimę. Wystarczy włożyć chwilę wysiłku teraz, a zimą obiad będzie gotowy. Przygotujcie więc trochę cebuli, papryki, pomidorów i cukinii, a raz, dwa zamienicie je w doskonałe zapasy na zimę.

Leczo jest smaczną potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Do jej przygotowania potrzeba kilku sezonowych warzyw. Można je wzbogacić kawałkami kiełbasy czy boczku, ale nie jest to konieczne.

Leczo można bez problemu przerobić na zimowe zapasy do słoików. Wtedy jednak lepiej nie wzbogacać je o wędlinę. Można ją będzie dodać już przy odgrzewaniu obiadu. Wystarczy tylko ją pokroić, podsmażyć, dodać do leczo i całość podgotować.

Przepis na leczo do słoików

Składniki:

  • 1 kg cebuli

  • 1 kg kolorowej papryki

  • 1 kg cukinii

  • 1,5 kg pomidorów

  • olej

  • papryka mielona słodka i ostra

  • sól, pieprz

Przygotowanie leczo na zimę

Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę. Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść, pokrój w paski lub w dużą kostkę.

Cukinię umyj, wytrzyj, jeśli ma duże nasionka, usuń je. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę, usuń stwardniałe kawałki.

W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Wsyp cebulę i podsmaż ją, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, cukinię i pomidory.

Warzywa oprósz solą i pieprzem, skrop wodą. Gotuj na sporym ogniu, aż zanurzą się w pomidorowym soku. Leczo dopraw papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut.

Gorącym leczo napełnij wyparzone słoiki do wysokości ok. 2 cm poniżej krawędzi słoików. Na wierzch wlej łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zakręć, pasteryzuj 20 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki w keczupie do słoików , a także na słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki .

leczo
leczo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy