Hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Przebój wśród przetworów
Poznajcie przepis na hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Będą one z pewnością przebojem wśród przetworów i zachwycą was niecodziennym smakiem. Zimą będą jak znalazł do obiadu czy na przekąskę. Przygotujcie sobie kilka małych słoiczków, a z pewnością nie pożałujecie.
Wśród przetworów z ogórków królują ogórki kiszone i konserwowe. Jednak z tego warzywa można też zrobić przeróżne sałatki. Dziś jednak proponujemy ogórki w pikantnej zalewie z dodatkiem keczupu. Będą miały wyrazisty smak i pyszny, gęsty sos.
Jak zrobić ogórki w keczupie na zimę?
Składniki:
1,5 kg ogórków
20 dag cebuli
1 łyżka soli
1/2 słoiczka pikantnego keczupu
1/4 szklanki octu 10 proc.
1/4 szklanki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie ogórków w sosie pomidorowym
Ogórki dokładnie umyj, osącz, pokój w grubsze talarki. Cebulę obierz, pokój w talarki lub w piórka. Cebulę wymieszaj z ogórkami i solą, odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie odlej sok z warzyw, a ogórkami i cebulą napełnij wyparzone słoiki. Pozostałe składniki zagotuj, często mieszając.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach. Słoiki szczelnie zakręć, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Wlej tyle gorącej wody, by sięgała ok. 3 cm poniżej pokrywek. Pasteryzuj 10 minut. Wskazówki:
Na te przetwory można przeznaczyć nawet nieco grubsze ogórki. Zwróćcie jednak uwagę, by były zdrowe i nieuszkodzone.
Czas pasteryzacji ogórków należy liczyć od momentu zagotowania się wody w garnku, w którym pasteryzujemy przetwory.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po warszawsku, a także na ogórki po kozacku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: przyslijprzepis