Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Przebój wśród przetworów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.07.2022 16:54

Hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Przebój wśród przetworów

ogórki w pomidorach
canva/ElenaNichizhenova

Poznajcie przepis na hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Będą one z pewnością przebojem wśród przetworów i zachwycą was niecodziennym smakiem. Zimą będą jak znalazł do obiadu czy na przekąskę. Przygotujcie sobie kilka małych słoiczków, a z pewnością nie pożałujecie.

Wśród przetworów z ogórków królują ogórki kiszone i konserwowe. Jednak z tego warzywa można też zrobić przeróżne sałatki. Dziś jednak proponujemy ogórki w pikantnej zalewie z dodatkiem keczupu. Będą miały wyrazisty smak i pyszny, gęsty sos.

Jak zrobić ogórki w keczupie na zimę?

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków

  • 20 dag cebuli

  • 1 łyżka soli

  • 1/2 słoiczka pikantnego keczupu

  • 1/4 szklanki octu 10 proc.

  • 1/4 szklanki oleju

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie ogórków w sosie pomidorowym

Ogórki dokładnie umyj, osącz, pokój w grubsze talarki. Cebulę obierz, pokój w talarki lub w piórka. Cebulę wymieszaj z ogórkami i solą, odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie odlej sok z warzyw, a ogórkami i cebulą napełnij wyparzone słoiki. Pozostałe składniki zagotuj, często mieszając.

Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach. Słoiki szczelnie zakręć, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Wlej tyle gorącej wody, by sięgała ok. 3 cm poniżej pokrywek. Pasteryzuj 10 minut. Wskazówki:

  • Na te przetwory można przeznaczyć nawet nieco grubsze ogórki. Zwróćcie jednak uwagę, by były zdrowe i nieuszkodzone.

  • Czas pasteryzacji ogórków należy liczyć od momentu zagotowania się wody w garnku, w którym pasteryzujemy przetwory.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po warszawsku, a także na ogórki po kozacku.

ogórki
canva/ewastudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis