Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki do słoików na zimę. Nikt mu się nie oprze
Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki do słoików na zimę. Jest prosty, tani i bardzo smaczny. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze. A zimą będzie jak znalazł do obiadu. Wystarczy go tylko odgrzać i podać np. z makaronem, kaszą lub ryżem.
Wygląda na to, że w tym roku robienie przetworów nie będzie zbyt opłacalne. Jednak czasami uda się kupić warzywa i owoce taniej lub dostać je od znajomych. Niektórzy mają też małe plantacje w swoich ogródkach. Warto więc wykorzystać takie okazje i nie zmarnować surowca.
Niewątpliwie jednym z tańszych warzyw dostępnych na naszym rynku jest cukinia. Zwłaszcza w sezonie można ją kupić po naprawdę dobrych cenach. Wystarczy dorzucić do niej trochę papryki, cebuli i przypraw, by przygotować doskonały sos na zimę. Będzie jak znalazł, gdy nie będzie czasu lub pomysłu na gotowanie obiadu.
Przepis na sos z cukinii i papryki na zimę
Składniki:
3 kg młodej cukinii
1 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
sól
1,5 szklanki octu 10 proc.
1,5 szklanki cukru
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przyprawy do dań kuchni włoskiej
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka curry
po łyżce papryki słodkiej i ostrej
Przygotowanie słodko-kwaśnego sosu z cukinii i papryki
Cukinie umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na cztery części, a potem pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę lub w paski.
Warzywa umieść w misce, posyp 2 łyżkami soli, dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, by puściły sok.
Ocet zagotuj z solą. Warzywa osącz z soku, przełóż je do garnka, zalej zalewą. Gotuj ok. 25 minut na niedużym ogniu.
Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszaj, gotuj całość ok. 15 minut na niedużym ogniu.
Gorący sos nałóż do wyparzonych słoiczków. Krawędzie słoików dokładnie wytrzyj, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na cukinię à la ananas do słoików, a także na cukinię marynowaną w occie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Źródło: przyslijprzepis