Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu
Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.
Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.
Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.
Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.
Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku . Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.
Przepis na ogórki w zalewie gyros
Składniki na 8 słoików o pojemności 550 ml:
-
2,5 małych ogórków
-
papryka żółta
-
2 papryki czerwone
-
marchewka
-
4 ząbki czosnku
-
3 cebule czerwone
-
40 g przyprawy gyros
-
2 szklanki octu 10%
-
2 szklanki cukru
-
2 łyżki soli
-
5-6 łyżek oleju rzepakowego
Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?
Ogórki umyj i zalej wodą, odstaw na 2 godziny, następnie poodkrawaj końcówki i pokrój w słupki lub plasterki. Ogórki przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
Pokrój paprykę czerwoną, żółtą, marchewkę, cebule, włóż do miski, wymieszaj z ogórkami. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do innego pojemnika, dodaj cukier, przyprawę gyros, wlej ocet i olej i mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą.
Zalewę wlej do miski z przygotowanymi warzywami, wymieszaj, przykryj folią aluminiową i odstaw w suche i chłodne miejsce na 8-10 godzin. Co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki.
Po tym czasie warzywa przełóż do wyparzonych składników i zakręć. Słoiczki wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 130 stopni i pasteryzuj przez 35 minut od momentu zagrzania urządzenia. Słoiki włóż do spiżarni lub odstaw w suche i chłodne miejsce.
Źródło zdjęcia: canva/ ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujebolubie.pl