Smakosze.pl
214487037 796920847568779 5415949671263508974 n

Canva (Marcin Jucha ; Michelle Lee Photography, Getty Images)

Przepis na ogórki curry w słoikach z dodatkiem papryki

13 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki ze słoika wcale nie muszą być nudne - wystarczy dodać do nich dwie łyżki suszonej papryki i curry, aby odmienić ich smak. Tak przygotowane ogórki smakują wybornie i idealnie pasują do wielu różnych dań. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do swoich przetworów.

Ogórki ze słoika są klasyką, z której praktycznie żaden z nas nie potrafiłby zrezygnować. Smak dobrze zamarynowanych warzyw w zalewie octowej z przyprawami potrafi wzbogacić niejeden posiłek.

Warto przy tym pamiętać, że praca przy takich przetworach jest stosunkowo niewielka - wystarczy bowiem odrobina wysiłku i po zamarynowaniu, wszystkie składniki są aromatyczne i smakowite.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Przepis na ogórki w zalewie z papryką i curry

Składniki:

  • 2.5 kg ogórków

  • 4 szklanki wody

  • 1.5 szklanki octu

  • 1.5 szklanki cukru

  • 4 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki pieprzy

  • 2 łyżeczki curry

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

Zacznij od umycia ogórków, osuszenia ich i pokrojenia w ćwiartki lub plasterki równej wielkości. Cebulę obierz z wierzchnich warstw, przekrój ją na pół i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 30 minut.

Projekt bez tytułu (12)

Wielka Brytania: Brakuje wody butelkowanej, a ceny żywności wciąż rosną

CZYTAJ DALEJ

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Zagotuj mieszankę, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż ten całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozwól zalewie ostudzić się do temperatury pokojowej.

Z warzyw odlej 2/3 wody. Wsyp do nich pieprz, curry, paprykę oraz ziarna gorczycy. Wymieszaj całość dokładnie. Do wyparzonych i czystych słoików wkładaj warzywa z przyprawami - ważne jest, aby mocno je upchać. Zalej słoiki zalewą, zakręć wieczka i zapasteryzuj.

Projekt bez tytułu (14)

Źródło: janzwolinski, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >