Smakosze.pl Przepisy Obłędne pieczarki z piekarnika. Pyszna i prosta przekąska
canva/Igor Ploskin

Obłędne pieczarki z piekarnika. Pyszna i prosta przekąska

30 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Oto aromatyczna, pyszna i prosta przekąska, która skusi każdego. Sprawdźcie, jak zrobić obłędne pieczarki z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Potem pozostanie czekać kwadrans, aż się upieką. Takie minidanie możecie podać nawet na rodzinnej uroczystości, czy spotkaniu w gronie znajomych.

Pieczarki to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby, po które możemy sięgać przez cały rok. Są dostępne w każdym supermarkecie i po bardzo przystępnej cenie. A na dodatek można je przyrządzić na wiele sposobów.

Chyba najpopularniejsze są pieczarki duszone z cebulą w śmietanie. Jednak grzyby te można też dodać do zupy, zapiekanki, mięs duszonych i pieczonych. Świetnie także nadają się do nadziewania i zapiekania. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na taką właśnie potrawę.

Przepis na zapiekane pieczarki

Składniki:

  • ok. 50 dag pieczarek o dużych kapeluszach

  • 1 cebula

  • olej

  • 5-6 suszonych kapeluszy grzybów leśnych

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczarek z piekarnika

Pieczarki opłucz, osusz. Z każdej oberwij ogonek. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na 2-3 łyżkach oleju.

Suszone grzyby rozdrobnij na proszek przy pomocy blendera lub w młynku do kawy. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Ogonki pieczarek posiekaj. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, natką pietruszki i sproszkowanymi grzybami. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kapelusze pieczarek, posmaruj je olejem, napełnij farszem.

Blachę z pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piecz całość 15-20 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczarki w chrupiącej panierce , a także na pieczarki z grilla .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy