Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
Pieczarki są popularnymi i smacznymi grzybami, które mają wiele zastosowań w kuchni. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie ich w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznego sera żółtego. W towarzystwie waszego ulubionego sosu będą smakowały wyśmienicie i doskonale sprawdzą się jako przekąska. Koniecznie spróbujcie.
Z pieczarek można przygotować zarówno wyborną zupę, jak i dodać je do krokietów. Grzyby te świetnie smakują również solo — jako przekąska w panierce. Obtoczcie je w masie z dodatkiem sera żółtego, a będą niezwykle aromatyczne i przyjemnie chrupiące. Skusicie się?
Przepis na doskonałe pieczarki w panierce z żółtym serem
Składniki:
400 g pieczarek
50 g żółtego sera
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
pół łyżeczki oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, usuwamy ich ogonki. Se żółty ścieramy na tarce o mniejszych oczkach, a następnie przenosimy go do miski. Dodajemy do niego mąkę oraz przyprawy i wbijamy jajka.
Całość łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Obtaczamy w niej grzyby i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy go nico więcej — tyle, by pieczarki delikatnie się w nim zanurzyły.
Zrumienione grzyby osuszamy na ręczniku papierowym lub bibule i podajemy z wybranym sosem. Będzie pasował zarówno ten pomidorowy, jak jogurtowy z czosnkiem.
Wskazówka: panierkę możemy doprawić papryką wędzoną lub chilli w proszku. Dzięki temu danie nabierze jeszcze więcej charakteru.
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis
Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów
Źródło: przyslijprzepis