Smakosze.pl
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera

canva/Mykola Lunov

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pieczarki są popularnymi i smacznymi grzybami, które mają wiele zastosowań w kuchni. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie ich w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznego sera żółtego. W towarzystwie waszego ulubionego sosu będą smakowały wyśmienicie i doskonale sprawdzą się jako przekąska. Koniecznie spróbujcie.

Z pieczarek można przygotować zarówno wyborną zupę, jak i dodać je do krokietów. Grzyby te świetnie smakują również solo — jako przekąska w panierce. Obtoczcie je w masie z dodatkiem sera żółtego, a będą niezwykle aromatyczne i przyjemnie chrupiące. Skusicie się?

Największy błąd podczas gotowania rosołu

Największy błąd podczas gotowania rosołu. Z pomocą przyjdzie babciny trick

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe pieczarki w panierce z żółtym serem

Składniki:

  • 400 g pieczarek

  • 50 g żółtego sera

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 5 łyżek bułki tartej

  • pół łyżeczki oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, usuwamy ich ogonki. Se żółty ścieramy na tarce o mniejszych oczkach, a następnie przenosimy go do miski. Dodajemy do niego mąkę oraz przyprawy i wbijamy jajka.

Całość łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Obtaczamy w niej grzyby i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy go nico więcej — tyle, by pieczarki delikatnie się w nim zanurzyły.

Zrumienione grzyby osuszamy na ręczniku papierowym lub bibule i podajemy z wybranym sosem. Będzie pasował zarówno ten pomidorowy, jak jogurtowy z czosnkiem.

Wskazówka: panierkę możemy doprawić papryką wędzoną lub chilli w proszku. Dzięki temu danie nabierze jeszcze więcej charakteru.

Pieczarki w panierce są wyborne

Pieczarki w panierce są wyborne

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >