Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera
canva/Mykola Lunov

Pieczarki są popularnymi i smacznymi grzybami, które mają wiele zastosowań w kuchni. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie ich w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznego sera żółtego. W towarzystwie waszego ulubionego sosu będą smakowały wyśmienicie i doskonale sprawdzą się jako przekąska. Koniecznie spróbujcie.

Z pieczarek można przygotować zarówno wyborną zupę, jak i dodać je do krokietów. Grzyby te świetnie smakują również solo — jako przekąska w panierce. Obtoczcie je w masie z dodatkiem sera żółtego, a będą niezwykle aromatyczne i przyjemnie chrupiące. Skusicie się?

Przepis na doskonałe pieczarki w panierce z żółtym serem

Składniki:

  • 400 g pieczarek

  • 50 g żółtego sera

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 5 łyżek bułki tartej

  • pół łyżeczki oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, usuwamy ich ogonki. Se żółty ścieramy na tarce o mniejszych oczkach, a następnie przenosimy go do miski. Dodajemy do niego mąkę oraz przyprawy i wbijamy jajka.

Całość łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Obtaczamy w niej grzyby i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy go nico więcej — tyle, by pieczarki delikatnie się w nim zanurzyły.

Zrumienione grzyby osuszamy na ręczniku papierowym lub bibule i podajemy z wybranym sosem. Będzie pasował zarówno ten pomidorowy, jak jogurtowy z czosnkiem.

Wskazówka: panierkę możemy doprawić papryką wędzoną lub chilli w proszku. Dzięki temu danie nabierze jeszcze więcej charakteru.

Pieczarki w panierce są wyborne
Pieczarki w panierce są wyborne

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis