Smakosze.pl Przepisy Obłędnie czekoladowe, a zarazem zdrowe babeczki czekoladowe bez cukru
canva/pyschka

Obłędnie czekoladowe, a zarazem zdrowe babeczki czekoladowe bez cukru

11 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Babeczki czekoladowe sprawiają wielką przyjemność podczas jedzenia, jednak mają jeden minus - są tuczące i kaloryczne. Aby temu zaradzić, prezentujemy przepis na babeczki słodzone daktylami, bez grama cukru. Dzięki temu można jeść je bez wyrzutów sumienia. Niżej wyjawiamy szczegóły przepisu.

Babeczki czekoladowe są uwielbiane na całym świecie, głównie z powodu intensywnego, czekoladowego smaku oraz wilgotnego środka. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na ich beztroską konsumpcję.

Prezentowane dzisiaj babeczki czekoladowe są słodzone daktylami, znanymi z dużego poziomu fruktozy. Pamiętaj, aby dodać do masy czekoladę bez cukru, inaczej całe wysiłki pójdą na marne.

Przepis na czekoladowe babeczki bez cukru

Składniki:

  • 125 g mąki pełnoziarnistej

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g daktyli suszonych

  • 150 ml mleka roślinnego

  • 50 ml oleju

  • 40 g czekolady bez cukru

  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw je na 20 minut na bok. W tym samym czasie przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Odsącz daktyle, wrzuć je do blendera i zmiksuj.

Do daktyli wlej olej, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przełóż mokre składniki do dużej miski, dodaj do nich suche produkty i wymieszaj, aż się połączą.

Posiekaj czekoladę. Formę na babeczki wyłóż papilotkami i do każdej wlej ciasto na 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu ułóż siekaną czekoladę. Upiecz babeczki w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Babeczki czekoladowe

Źródło zdjęcia: canva/IslandLeigh, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: napolslodko

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy