Smakosze.pl Przepisy Obłędnie czekoladowe ciasto bez pieczenia - uda się każdemu
canva/john shepherd, Getty Images Signature

Obłędnie czekoladowe ciasto bez pieczenia - uda się każdemu

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mogłoby się wydawać, że ciasta bez pieczenia nie smakują tak dobrze, jak klasyczne wypieki. Poniższa receptura pokazuje jednak coś zupełnie odwrotnego. Wystarczy jeden kęs tego obłędnie czekoladowego ciasta, aby natychmiast zmienić zdanie.

Ciasto bez pieczenia to przede wszystkim prosty sposób na zrobienie pysznego deseru bez konieczności korzystania z piekarnika. Jeśli więc obawiasz się pieczenia, daj szanse temu słodyczowi.

Ten banalnie prosty przepis pozwala rozpocząć przygodę z cukiernictwem nawet największym laikom. Fani intensywnych czekoladowych smaków będą z pewnością zadowoleni, ponieważ ciężko o bardziej czekoladowe ciasto.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak upiec klasyczne ciasto zebra. Ten tekst poświęcony został recepturze na chałwowe ciasto bez pieczenia z biszkoptami. Składniki:

  • 300 g herbatników

  • szklanka śmietany 30%

  • 75 g masła

  • 300 g czekolady gorzkiej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 80 ml śmietany 30%

  • 25 g masła

Zacznij od połamania herbatników w opakowaniu na mniejsze kawałki i przesypaniu ich do dużej miski. W garnku podgrzej śmietanę z masłem, aż te staną się gorące.

Do garnka wrzuć połamane 300 g czekolady gorzkiej, Mieszaj, aż masa stanie się kremowa, a czekolada całkowicie rozpuści. Przelej ją do herbatników, dokładnie wymieszaj. Wylej masę do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.

Wstaw ciasto do lodówki na 1,5 godziny. Wyjmij z formy i połóż je do góry nogami na talerzu. W rondelku wymieszaj gorzką czekoladę, śmietanę oraz masło na polewę. Roztopioną polewą polej wierzch ciasta, przestudź i podawaj. Smacznego.

Ciasto czekoladowe

Źródło: canva/alipaca, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy