Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Screen z filmu na kanale Prosty przepis na na YouTube

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

5 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.

Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia jest idealną propozycją deserową dla osób, które nie lubią dużego natłoku pracy w kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na smakołyk z galaretką. Godne uwagi jest także owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone.

Chałwa jest stosunkowo niedocenionym specjałem, który ma wyjątkowo intensywny smak oraz ciekawą fakturę. Ten deser będzie dobrze sprawdzał się jako prosta przekąska do kawy, a także uhonorowanie wykwintnej kolacji.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka

  • 1.5 łyżki mąki pszennej

  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 żółtko

  • 200 g masła

  • 300 g chałwy waniliowej

Biszkopty:

  • 300 ml kawy

  • 100 ml amaretto

  • 2 łyżki syropu czekoladowego

  • 100 g herbatników

  • 300 g długich biszkoptów

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

kapusta

Jak zrobić szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto bez pieczenia z chałwą

Zacznij od odlania 2/3 mleka i wymieszania go z mąkami, cukrem i żółtkiem. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego odlaną część, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudź. Masło ubij na krem, dodaj chałwę oraz budyń. Wymieszaj i odstaw na bok.

Zaparz kawę, dodaj alkohol, wymieszaj z syropem i odstaw do ostudzenia. Na dnie formy wysmarowanej masłem wyłóż herbatniki, posmaruj cienką warstwą kremu, połóż biszkopty zanurzone w kawie i posyp łyżeczką kawy rozpuszczalnej.

Na kawę wyłóż połowę kremu, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posyp je kawą i wyłóż resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Chałwa

Źródło: canva/Darya Fedorova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >