Smakosze.pl Przepisy Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
canva/ tornado98

Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie

9 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śniadanie powinno być pożywne i szybkie do zrobienia. Dlatego, tak chętnie sięgamy rano po jajka. Dziś powiemy wam, jak zrobić z nich obłędnie kremową jajecznicę. Sekret tkwi w serku śmietankowym, którego wystarczy dodać kilka łyżeczek w trakcie smażenia. Jajecznica z tym składnikiem będzie delikatna, pyszna, wprost idealna na śniadanie.

Warto sięgać po jajka na śniadanie, bo są pożywne, choć niezbyt kaloryczne. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych, potrafią być lekkostrawne i bardzo smaczne. Oczywiście dużo zależy od tego, jak je przyrządzimy. Bo oczywiście możemy je ugotować na miękko lub twardo, usmażyć jajka sadzone lub zrobić popularną jajecznicę.

Jeśli zaś chodzi o jajecznicę, można ją przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Wszystko zależy od użytych dodatków i stopnia wysmażenia jajek. Dzisiejsza jajecznica zaskoczy was smakiem i kremową konsystencją.

Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • 4-5 łyżeczek serka śmietankowego

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Przygotowanie kremowej jajecznicy

Jajka wybij do miseczki. Rozmieszaj widelcem. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, połóż masło. Gdy masło rozpuści się, wlej jajka i smaż na niedużym ogniu, aż lekko się zetną.

Wtedy dodaj serek śmietankowy i wymieszaj go z jajecznicą, do rozpuszczenia. Jajecznicę przypraw solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.

Wskazówka: Jajecznica będzie pożywniejsza, jeśli najpierw na patelni podsmażysz kilka plasterków kiełbasy i potem położysz je na gotowej jajecznicy.

Jeśli szukasz innych inspiracji na pyszną jajecznicę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na jajecznicę na mleku , a także na delikatną jajecznicę bez smażenia .

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/funkybg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy