Smakosze.pl

canva/djedzura, Getty Images

Puszysta jak chmurka jajecznica na mleku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

O poranku większość osób decyduje się na zrobienie śniadania zawierającego jajka - są pożywne, łatwe w obróbce i stosunkowo tanie. Jeśli chcesz raczyć się wyjątkowo puszystą jajecznicą, nie smaż jej na maśle czy oleju, a zamiast nich użyj mleka. Dzięki temu potrawa będzie lekka jak chmurka, a dodatkowo znacznie mniej kaloryczna.

Jajecznica może przybrać wiele różnych form. Wszystko zależy od regionu świata, preferencji kulinarnych lokalnych mieszkańców, a także dostępu do określonych produktów spożywczych. Jeśli masz pod ręką mleko, możesz zabrać się za gotowanie pysznego śniadania.

Klasyczna jajecznica smażona jest na tłuszczu, jednak taka metoda generuje bardzo dużo niepotrzebnych kalorii. Aby zacząć dzień od zdrowego posiłku, który dostarczy dużo energii i wartości odżywczych, przetestuj poniższą recepturę.

Przepis na jajecznicę na mleku

Składniki:

  • 4 jajka

  • pół szklanki mleka

  • sól

  • pieprz

  • świeży szczypiorek

Wbij na początku jajka do miseczki i dopraw je świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nie dodawaj do nich jeszcze soli, ponieważ może ona negatywnie wpłynąć na konsystencję i smak ugotowanych jajek - tę dodaje się pod sam koniec.

Na suchą i czystą patelnię wlej połowę przygotowanej porcji mleka. Konsystencja jajecznicy zależy od ilości użytego płynu, więc jeśli chcesz gęstą jajecznicę, wlej trochę mniej mleka. Wlej jajka do mleka i zacznij smażyć jajecznicę.

Po rozpoczęciu ścinania się jajek możesz zacząć mieszać śniadanie drewnianą łopatką. Gdy większość jajek będzie już całkowicie ugotowana, dolej resztę mleka, delikatnie je wmieszaj i dopraw jajecznicę solą. Przed podaniem posyp ją z wierzchu świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić krokiety w waflu bez naleśników. Ten tekst  wyjawia sposób na uzyskanie wyjątkowo chrupiących placków ziemniaczanych.

Mleko

Źródło zdjęcia: canva/Imoflow, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]