Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych
Na dzisiejsze śniadanie proponujemy wam obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. Do ich przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Naleśniki wyjdą o niebo lepsze od tradycyjnych. W czasie smażenia musisz się z nimi tylko delikatnie obchodzić. Naleśniki smażymy na tyle często, że z pewnością każdy ma na nie swój sposób. Jedni robią je z dodatkiem mleka, inni wody lub mleka roślinnego. Niektórzy wsypują mąkę ryżową czy orkiszową. Dodatek w postaci ziemniaków pozwoli nam przygotować cudownie puszyste naleśniki. Wychodzą bosko.
Kto by pomyślał o tym, że do ciasta na naleśniki można dodać trochę ziemniaków? Oczywiście mowa nie o surowych, ale o ugotowanych. Zwiększą one pożywność potrawy. Sprawią też, że staną się nieco grubsze i bardziej puszyste. Idealne do wytrawnych dodatków. Puszyste naleśniki ziemniaczane przygotujesz z łatwością.
Przepis na puszyste naleśniki ziemniaczane
Składniki:
-
40 dag ugotowanych ziemniaków
-
2 jajka
-
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków lub innych ulubionych ziół
-
po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
-
1/2 szklanki mleka
-
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
-
sól
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie puszystych naleśników ziemniaczanych jest banalnie proste
Puszyste naleśniki ziemniaczane zrobisz z łatwością. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę. Na początku ugotowane ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawę i jajka. Całość zblenduj, dodaj obie mąki i sporą szczyptę soli.
Dolej olej i mleko , wymieszaj. Mieszaj dalej, dolewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietany.
Patelnię rozgrzej, lej na nią porcje ciasta i smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Naleśniki obracaj delikatnie łopatką, bo są dosyć delikatne.
Wskazówka:
Puszyste naleśniki ziemniaczane podawaj np. z kwaśną śmietaną, duszonymi pieczarkami. Doskonale smakują podane z czerwonym barszczem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na naleśniki na maślance , a także na naleśniki bez dodatku jajek .
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
-
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
-
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: mojegotowanie