Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.05.2022 08:03

Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne

naleśniki
canva/Chantal2821

Na śniadanie polecamy aksamitne naleśniki na maślance. Są pyszne, delikatne i pożywne. Zadziwiające, że dzięki dodatkowi do ciasta szklanki tego napoju, naleśniki wychodzą tak lekkie i elastyczne. Możesz je podać na przykład z twarożkiem i szczypiorkiem albo serkiem homogenizowanym i owocami.

Naleśniki są tak proste do zrobienia, a jednak to temat rzeka. Można w nich bowiem dużo modyfikować. Znamy klasyczną wersję ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka. Jednak każdy z tych składników da się zastąpić zupełnie innym, dzięki czemu naleśniki zyskają nieco inny smak i właściwości.

Tak też jest w przypadku naszych naleśników z dodatkiem maślanki. Nie zastąpiliśmy nią jednak całkowicie mleka, a jedynie wzbogaciliśmy maślanką ciasto. Za jej sprawą zyskało na delikatności i aksamitności. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis na naleśniki na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • sól, cukier

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 2//3 szklanki maślanki

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wbij jajka, dolej mleko oraz maślankę.

Mikserem lub rózgą rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na co najmniej 15 minut, by skrobia stała się bardziej kleista.

Po tym czasie rozgrzej patelnię, posmaruj ją masłem lub olejem. Wylej na nią porcję ciasta i równomiernie je rozprowadź.

Smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmuj je na talerz i podawaj tak, jak lubisz, np. smarowane dżemem, polane miodem. Po więcej inspiracji na naleśniki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na naleśniki bez jajek, a także na naleśniki gryczane.

maślanka
maślanka

Źródło zdjęcia: canva/SafakOguz Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku