Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.04.2022 12:35

Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego

naleśniki
canva/Janna Danilova

Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego, a naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne. Doskonałe w zestawieniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Nasz przepis z pewnością będziecie mogli wykorzystać w sytuacjach awaryjnych albo wtedy, gdy z jakichś powodów nie możecie jeść jajek.

Klasyczne ciasto na naleśniki robi się, mieszając mąkę, jajka i mleko. Jednak możliwości modyfikacji tego składu jest naprawdę wiele. Tak naprawdę każdy składnik da się zastąpić innym, a niekiedy nawet go pominąć. Tak jest na przykład z jajkami, które jak się okazuje, wcale nie są konieczne, by usmażyć dobre naleśniki.

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • szczypta soli

  • olej

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, szczyptę soli i 2 łyżki oleju. Rozmieszaj ciasto, tak by nie miało grudek.

Wtedy dodaj do ciasta wodę gazowaną i dokładnie je wymieszaj. Ciasto odstaw na 10-15 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości.

Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie po patelni, wykonując nią kolisty ruch.

Smaż naleśnik, aż przyrumieni się z jednej strony. Wtedy obróć go na drugą stronę łopatką lub podrzucając i dosmaż.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na naleśniki bez jajek i mleka, a także na naleśniki z dwóch składników.

smażenie naleśników
smażenie naleśników

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha