Obłędnie puszyste placki bananowe. Sekret tkwi w 1 dodatku
Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie?
Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych . Koniecznie go spróbujcie.
Przepis na wyjątkowo puszyste placki bananowe
Składniki:
-
1 duży dojrzały banan
-
2 małe jajka
-
150 ml mleka
-
250 g mąki pszennej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
odrobina cukru (opcjonalnie)
-
szczypta cynamonu
-
olej rzepakowy do smażenia
-
ulubiona konfitura do podania
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i cynamon. Składniki starannie łączymy. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto o konsystencji śmietany.
Słodzimy je, jeśli to konieczne. Odstawiamy na chwilę. Patelnię natłuszczamy . Gdy się rozgrzeje, formujemy na niej placki. Przy pomocy łyżki nakładamy trochę ciasta, układając je w kształt koła.
Smażymy po 2 minuty z każdej strony, przy nie za mocnym ogniu. Wtedy ładnie urosną i nie będą surowe wewnątrz. Najlepiej smakują na ciepło z konfiturą.
Wskazówka: dojrzałe banany zwykle same już są bardzo słodkie, dlatego ilość dodanego cukru trzeba dostosować do własnych preferencji i posiadanych owoców.
Źródło zdjęcia: canva/Thiago Calamita, Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Zaskakujący trick
-
Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć
-
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
Źródło: poprostupycha