Smakosze.pl Przepisy Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
canva/Ivannag82

Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis

21 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zobaczcie, jak zrobić obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Kogo nimi nie poczęstujecie, każdy będzie błagał o przepis. By placuszki były pięknie wyrośnięte, wystarczy tak naprawdę zastosować jeden trik. Koniecznie go przetestujcie, a nigdy nie zrobicie racuchów inaczej.

By przygotować racuchy, wystarczy trochę mąki, mleka, drożdży i jajek. Po rozmieszaniu tych składników powstaje ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia. Jak się jednak okazuje i bez jajek da się zrobić puszyste racuchy. Wtedy jednak trzeba zwrócić większą uwagę na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Pomoże w tym kilkukrotne przemieszanie go i odstawienie.

Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 3 szklanki mąki

  • 3 łyżki cukru

  • cukier waniliowy

  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju

  • łyżeczka spirytusu lub wódki

  • 2 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże. Rozmieszaj je z łyżką mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier i cukier waniliowy, a także stopione masło i spirytus, wymieszaj.

Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i pozostałe, ciepłe mleko. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Ciasto wymieszaj, dodaj do niego jabłka, wymieszaj.

Ciasto ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, znów je wymieszaj i ostaw do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron ładnie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na racuchy na jogurcie greckim , a także recepturę na racuchy z brzoskwiniami .

racuchy
racuchy

Źródło zdjęcia: canva/tasha_lyubina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy