Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
Zobaczcie, jak zrobić obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Kogo nimi nie poczęstujecie, każdy będzie błagał o przepis. By placuszki były pięknie wyrośnięte, wystarczy tak naprawdę zastosować jeden trik. Koniecznie go przetestujcie, a nigdy nie zrobicie racuchów inaczej.
By przygotować racuchy, wystarczy trochę mąki, mleka, drożdży i jajek. Po rozmieszaniu tych składników powstaje ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia. Jak się jednak okazuje i bez jajek da się zrobić puszyste racuchy. Wtedy jednak trzeba zwrócić większą uwagę na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Pomoże w tym kilkukrotne przemieszanie go i odstawienie.
Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek
Składniki:
-
1,5 szklanki ciepłego mleka
-
5 dag świeżych drożdży
-
3 szklanki mąki
-
3 łyżki cukru
-
cukier waniliowy
-
2 łyżki stopionego masła lub oleju
-
łyżeczka spirytusu lub wódki
-
2 jabłka
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże. Rozmieszaj je z łyżką mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier i cukier waniliowy, a także stopione masło i spirytus, wymieszaj.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i pozostałe, ciepłe mleko. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Ciasto wymieszaj, dodaj do niego jabłka, wymieszaj.
Ciasto ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, znów je wymieszaj i ostaw do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron ładnie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na racuchy na jogurcie greckim , a także recepturę na racuchy z brzoskwiniami .
Źródło zdjęcia: canva/tasha_lyubina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
-
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: smaker