Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pulchne niczym poduszeczka - lekkie racuchy na jogurcie greckim. Idealne na śniadanie i kolację
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.03.2022 01:00

Pulchne niczym poduszeczka - lekkie racuchy na jogurcie greckim. Idealne na śniadanie i kolację

racuchy
canva/arfo

Szukacie pomysłu na szybki i prosty posiłek? Możecie przygotować pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie greckim. Są bardzo smaczne i sycące. Idealne zwłaszcza na śniadanie i kolację, ale sprawdzą się też na podwieczorek lub przekąskę.

Racuchy niewątpliwie są bardzo smaczne. Kuszą też swoją puszystością i białą warstwą cukru pudru. Dziś dodamy do ciasta na racuchy jogurt naturalny, dzięki któremu nabiorą ciekawszego smaku i staną się jeszcze bardziej pożywne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie

Składniki:

  • 1/4 szklanki mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • 2-3 jabłka

  • 2 jajka

  • 400 g jogurtu greckiego

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozetrzyj je z cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w plasterki lub w kostkę.

Do mąki dodaj jajka, jogurt i rozczyn. Wymieszaj gładkie ciasto, połącz je z jabłkami. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i formuj z niego placuszki. Smaż je po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni. Połóż je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy na sodzie oczyszczonej, a także na bananowe racuchy z kaszy manny.

jogurt naturalny
jogurt naturalny

Źródło zdjęcia: canva/DalaiFood Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotowac.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram