Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej
Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? A co powiecie na racuchy? Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem. Jeśli czujecie się zachęceni, zapraszamy na obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej. Uwagę przykuwa m.in. dodatek imbiru.
Racuchy kuszą puszystością, smakiem i łatwością przygotowania. Są doskonałą propozycją na podwieczorek, ale wiele osób chętnie jadłoby je o każdej porze dnia, np. na śniadanie. Najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakują na zimno czy odgrzane.
Racuchy Anny Lewandowskiej mają kilka niecodziennych dodatków. Wśród nich są brzoskwinie, które doskonale zastępują klasyczne jabłka. Jest też imbir, który lekko rozgrzewa i dodaje wyrazistości potrawie, a także cynamon, który wprowadza moc aromatu. Koniecznie musicie ich spróbować.
Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
ok. 2,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
2 jajka
ok. 1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2-3 cm świeżego imbiru
1-2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
masło klarowane do smażenia
cynamon i cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i starty imbir. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Brzoskwinie pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i łyżką kładź porcje ciasta. Na wierzchu każdego racucha połóż 2-3 paski brzoskwini. Smaż, aż racuchy będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz mielonym cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem.
Wskazówka: Racuchy możesz podać ze świeżymi owocami, np. borówkami, plasterkami banana czy kiwi.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne racuchy. Sprawdź, jak zrobić racuchy na maślance, a także jak przygotować racuchy bez dodatku jajek.
Źródło zdjęcia: canva/-Ivinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba